Teknoloji

Araştırmacılar TV ekranlarının kaplamasında kahveden ilham alıyor

Kahve olmasa birçok buluşun gerçekleşmesi imkansız olurdu, ne de olsa kahve uykusuz gecelerin vazgeçilmezi. Ancak bazı buluşlar var ki, bunlarda kahvenin rolü biraz daha fazla, hatta başrolde yer alıyor diyebiliriz. Singapur’daki Kimya ve Mühendislik Bilimleri Enstitüsü’nde görevli olan Ivan Vakarelski yeni buluşunda kahveden ilham alıyor.

Açıkçası, Vakarelski TV ekranlarının geleceğini kahve lekesinde görüyor. Dökülen kahvenin dairesel bir leke bırakarak kuruduğunu gören Vakarelski, New Scientist’e göre bunun nedeni olarak sıvı içerisindeki kahve granüllerinin toplanmasının sıvı içerisindeki buharlaşma ve konveksiyon oranındaki değişkenliğe bağlı olmasını gösteriyor. Vakarelski, LCD ve plazma ekranlarına daha iyi bir kaplama oluşturmak amacıyla bu sürecin yapay olarak gerçekleştirilebileceğini düşünüyor. Lateksten yapılmış paketlenmiş mikrosfer küreleri ile kaplanan kuru bir cam plakanın üzerine bırakılan altın parçacıkları ile bu süreç gerçekleştirilmeye çalışılıyor.

Vakarelski’ye göre altın parçacıklarının oluşturduğu ağ, örümcek ağının ipeğinden daha iyi durumda ve şu anda kullanılan ITO kılıflarından daha iyi bir iletkenlik sunuyor. Tabii ki, bu sürecin LCD’lere uygulanması için önümüzde oldukça uzun bir zaman var, ancak araştırmacılar birkaç santimetrekarelik kılıfları oluşturmayı başardılar bile. Ayrıca mümkün olan en kısa zamanda on kat büyüklüğe çıkacaklarını da vurguluyorlar.

İlgili — NewScientist

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER