Teknoloji

Apple zararlı iki kimyasalın üretimde kullanımını yasakladı

apple covid-19 satın alma

apple-logo-060614 (800 x 600)

Apple cihazlarının üretiminin son safhasında kullanılan iki kimyasalı aktivist grupların baskısı ve 22 fabrikada gerçekleştirilen incelemenin ardından yasak maddeler listesine ekledi. Söz konusu karar üreticilerin temizleyici ve çözücü olarak kullandıkları benzen ve hekzanın sağlık problemlerine yol açması nedeniyle alındı.

Geçtiğimiz mart ayında işçi hakları koruma organizasyonu China Labor Watch ve çevre örgütü Green America Apple’a söz konusu iki kimyasalı kullanmaktan vazgeçmesi için baskı uygulamaya başlamış ve bu kimyasallarla aynı işlevi gören zararsız alternatifler bulunduğunun altını çizmişti. Gelen bu isteğin ardından üretim gerçekleştirdiği 22 fabrikada inceleme başlatan Apple, 18 fabrikada bu iki kimyasalın kullanılmadığı, 4 fabrikada ise belirlenen limitlerin dışına çıkılmadığı sonucu ulaştı. İncelemenin sonucunda ortada mevzuata aykırı herhangi bir durum bulunmamasına rağmen, Apple cihazlarının üretiminde benzen ve hekzan kullanımını tamamen yasakladı. Associated Press’in haberine göre, söz konusu yasak iOS ve Mac cihazlarının nihai montaj aşamasını kapsıyor. Üretimin daha önceki safhalarında bu kimyasalların kullanımı hususunda herhangi bir engel bulunmuyor.

Apple’ın çevresel girişimlerden sorumlu başkan yardımcısı Lisa Jackson Associated Press’e yaptığı açıklamada Apple olarak kimyasallara maruz kalmanın önüne geçme ve endişelere yanıt verme konusunda yapabildiklerinin en iyisini yaptıklarını dile getirdi. Jackson üretimde daha çevre dostu kimyasalların kullanımı için liderlik göstermenin önemini vurguladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER