Teknoloji

Apple’ın yeni ARM Mac’lerinde Boot Camp üzerinden Windows çalışmayacak

Apple'ın yeni ARM Mac'lerinde
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple bu yılın sonlarına doğru Mac bilgisayarlarında kendi tasarladığı ARM tabanlı işlemcileri kullanmaya başlayacak. Ancak bu bilgisayarlarda Windows’u Boot Camp moduyla çalıştırmanız mümkün olmayacak.

Microsoft Windows 10’un ARM tabanlı işlemciler üzerinde çalışması için sadece PC üreticilerine, onu yeni donanımlara kurmaları şartıyla lisans veriyor. Şirket işletim sistemi için başka kimseye lisans vermiyor veya serbest şekilde kurma imkanı tanımıyor.

Bir Microsoft temsilcisinin The Verge sitesine verdiği bilgiye göre, Microsoft Windows 10’un ARM tabanlı işlemcilerde çalışan versiyonu için sadece donanım üretici iş ortaklarına lisans veriyor. Bu politikanın ARM tabanlı Mac’lerde Boot Camp yoluyla kuruluma izin verecek şekilde değiştirilmesi planıyla ilgili bir soruya ise şirket, “şu anda paylaşacak başka bir şeyimiz yok.” şeklinde cevap verdi.

Apple, bu yıl sonunda çıkacak ARM tabanlı Mac’lerde Office yazılımlarının hazır olması için Microsoft ile yakın bir şekilde çalışıyor. Ancak şirket WWDC’de Boot Camp desteğinin eksikliğinden bahsetmedi. İki şirketin bir şekilde destek sunmak için birlikte çalışması muhtemel, ancak bu durumda Microsoft’un Windows 10 ARM lisans faaliyetlerinin kapsamını genişletmesi gerekecek.

Windows’u ARM tabanlı Mac’lerde çalıştırmayı sağlayacak diğer yöntemlerin arasında VMWare ve Parallels gibi sanallaştırma uygulamaları da var. Ancak bunlar da Apple’ın Rosetta 2 çeviri teknolojisi tarafından desteklenmeyecek. Sanal makine uygulamalarının ARM tabanlı Mac’ler için baştan inşa edilmesi gerekiyor. Ve bu çözümün şu anda Windows’un ARM üzerinde çalışması için makul bir yol olup olmadığı veya VMWare, Parallels ya da diğerlerinin bu uygulamaları Windows desteği için sunmayı düşünüp düşünmediği bilinmiyor.

Apple Parallels Desktop’u bir sanal makine üzerinden Linux’u çalıştırırken göstermişti. Ancak Windows desteğinden bahsetmemişti. VMWare ise topluluğuna ARM tabanlı Mac’lerde Fusion sanallaştırma özelliğini nasıl kullanacaklarını sordu, ancak henüz bir uygulama geliştirmeye yönelik planını açıklamadı.

Boot Camp’i gerçekten kullanan Boot Camp kullanıcılarının küçük bir yüzdeye sahip olduğunu ve kabaca 100 milyon civarında Mac bilgisayarın bulunduğunu düşünürsek, Windows 10 ARM sürümünü ARM tabanlı Mac’lerde çalıştırmak yakın zamanda göreceğimiz bir şey olmayabilir. Ya da belki hiçbir zaman görmeyebiliriz.

İLGİLİ HABERLER