Teknoloji

Apple yazılımcı kılavuzuna tıbbi araştırmayla ilgili kurallar ekledi

apple-researchkit-130315

Yazılımcı kılavuzunu güncelleyen Apple, yazılımcıların iTunes App Store’a uygulama sokabilmeleri için uymaları gereken kurallara yenilerini ekledi. Söz konusu yeni kurallar içinde Apple’ın geçtiğimiz pazartesi günü duyurduğu ResearchKit programına katılımı düzenleyen maddeler de bulunuyor.

Kılavuzda insanlardan topladığı verileri araştırmalarda kullanan uygulamaların katılımcılardan veya katılımcıların vasilerinden izin alması gerektiği vurgulandı. Apple izin alınırken araştırmanın yapısının, amacının, süresinin, prosedürünün, risklerinin, faydalarının; veri toplama sürecinin ve verilerin gizliliğinin ve deneyden çıkış sürecinin anlatılması gerektiğini belirtti. Şirket yazılımcılardan kullanıcılarla iletişim kuracak bir kişi atamalarını da istiyor.

Yazılımcılardan deneylere katkıda bulunan insanlarla iletişim kuracak bir kişi atamalarının istenmesi, Apple adına önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Apple’ın geçtiğimiz pazartesi günü sahneye çıkardığı uygulamalardan ikisi şimdiden kullanıcılara iletişim noktası sunuyor. Söz konusu uygulamaları geliştiren Sage Bionetworks’ten John Wilbanks, henüz soru iletim ve yanıtlama yöntemi konusunda nihai bir karar vermediklerini dile getirdi.

Apple’ın yazılımcı kılavuzuna yeni eklediği bir diğer yeni kural ise izin almadan YouTube, SoundCloud ve Vimeo gibi platformlardan müzik, video ve diğer içerikleri alan uygulamaların ölüm fermanı anlamına geliyor. Buna ek olarak, şirketin mobil ödeme sistemi Apple Pay’in nerede ve nasıl kullanılacağını somutlaştıran talimatlar da yazılımcı kılavuzuna eklendi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER