Manşetler

Apple, iPhone satışlarıyla zorlu dönemi aşıyor

apple avrupa birliği

Dünya genelinde yaşanan ekonomik zorluklar ve yavaşlayan akıllı telefon pazarına rağmen, Apple ikinci mali çeyrek yılındaki satış düşüşlerini durdurmayı başardı. Şirket, iPhone gelirlerindeki beklenenden daha iyi performans sayesinde Wall Street tahminlerini geçti.

Pandeminin başlangıcından bu yana uygulanan ve sürdürülen politika gereği, Apple resmi bir gelir tahmini paylaşmamıştı. Şirket, Q2 dönemi için 51,3 milyar dolar değerinde iPhone sattı ve beklenen 48,8 milyar dolarlık tahmini geride bıraktı. Bu durum, kategori büyümesinin sadece %2 olduğu çeyrek dönem için önemli bir başarı olarak kabul ediliyor.

Apple CEO’su Tim Cook, yaptığı açıklamada, “Zorlu makroekonomik ortama rağmen, hizmetlerde tüm zamanların rekorunu ve iPhone için Mart çeyrek dönem rekorunu bildirmekten mutluluk duyuyoruz. Aktif cihazlarımızın kurulu bazı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.” dedi. Cook, şirketin 2030’a kadar karbon nötr ürünler ve tedarik zincirleri oluşturmaya yönelik önemli ilerlemeler kaydettiklerini de sözlerine ekledi.

Akıllı telefon pazarı, finansal endişeler ve talebi sınırlandıran çeşitli faktörler nedeniyle durgunlaşmaya ve daralmaya başladı. Apple bu streslerden muaf olmamakla birlikte, tedarik zinciri düzeltmelerinden kaynaklanan olumlu etkilerle başarılı oldu.

iPhone satışlarındaki artış, şirketin Mac, iPad ve diğer donanımlar için gelir beklentilerini karşılayamaması nedeniyle kritik öneme sahip. Hatta hizmetler, tüketici donanımına olan bağımlılığı azaltmaya yönelik şirketin anahtarı olmasına rağmen, beklentilerin altında kaldı. Beklenen 7,8 milyar dolarlık Mac geliri, 7,2 milyar dolarda kaldı. iPad ise 6,67 milyar dolarla hafifçe düşük performans gösterdi ve beklentilerin hemen altında kaldı.

Ayrıca şirketin hisse geri alım programına da dikkat çekiliyor. CFO Luca Maestri, “Apple’ın geleceğine olan güvenimiz ve hisselerimizde gördüğümüz değerden dolayı, yönetim kurulumuz 90 milyar dolarlık ek hisse geri alımı için yetki verdi. Ayrıca, on birinci yıl üst üste çeyreklik temettümüzü artırıyoruz.” dedi.

Apple, şu ana kadar sektörde yaşanan kitlesel işten çıkarmaların etkisinden kurtulmayı başardı. Bu durum, Google, Amazon ve Meta gibi rakiplerini olumsuz etkilemiş olsa da Apple için henüz böyle bir durum söz konusu değil. CNBC ile yapılan bir röportajda Cook, Apple için kısa vadede işten çıkarmaların gündemde olmadığını ifade etti. Cook, “Bunu son çare olarak görüyorum ve şu anda kitlesel işten çıkarmalar hakkında konuşmuyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu zorlu dönemde Apple’ın başarısı, şirketin yenilikçi ürünler ve hizmetler sunma konusundaki kararlılığını gösteriyor. Yavaşlayan akıllı telefon pazarında rekabetin artmasıyla birlikte, Apple’ın bu başarıyı sürdürüp sürdüremeyeceği merak konusu. Ancak şimdilik, şirketin iPhone satışlarındaki güçlü performansı ve hizmet gelirlerindeki rekorlarla ayakta kalmayı başardığı görülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER