Manşetler

Apple geliştirici etkinliği WWDC 2019’un tarihlerini açıkladı

apple wwdc 2019

Apple, WWDC 2019 tarihlerini açıkladı. Şirketin geleneksel geliştirici etkinliği, yani Dünya Geliştiriciler Konferansı 3 – 7 Haziran tarihlerinde San Jose’deki McEnery Convention Center’da düzenlenecek. Apple, bu yılın etkinliğinin sloganı olarak “Kod yaz. Akılları uçur.” diye Türkçeleştirebileceğimiz bir slogan kullanıyor. Oluşturulan görsel de bu slogana uyum gösteriyor.

Bu yıl 30. kez düzenlecek olan ve Apple’ın en büyük etkinliği olan konferans, şirketin belirttiğine göre, dünyanın en yenilikçi ve yaratıcı geliştiricilerini bir araya getirecek. iOS, macOS, watchOS veya tvOS yüklü aygıtların sayısının 1,4 milyarı aşmasıyla birlikte WWDC 2019, katılımcıların bu platformların geleceğiyle ilgili bilgi edinmelerine ve geliştiricilerin temel aldığı teknolojilerin ve çerçevelerin arkasındaki Apple mühendisleriyle beraber çalışmalar yapmalarına imkan tanıyacak.

Apple, açılış toplantısı sahnesinde en yeni haberlerin duyurulacağı WWDC 2019’da, yapay öğrenme, artırılmış gerçeklik, sağlık ve fitness gibi birçok alanda yeni deneyimler yaratan geliştiricilerin çığır açan çalışmaları kutlanacağı kaydediyor. Bu yılın programında teknik etkinlikler ve uygulamalı laboratuvarların yanı sıra, mevcut geliştirici topluluğuna ve yeni nesil uygulama geliştiricilerine parlak fikirlerini gerçeğe dönüştürmelerini sağlayacak bilgi ve araçları sunacak konuk konuşmacılar da yer alacak.

WWDC 2019’da iOS 13 gündemde olacak

Bu yıl iOS 13 gündemde önemli bir yer tutacak. Gelecek sürümün iPhone ve iPad’in kullanıcı arayüzüne radikal değişikliklerin getirileceği umuluyor. Apple’ın bir süredir “Springboard” kullanıcı arayüzünü yenileme üzerinde çalıştığı ve bunun meyvelerinin bu yıl ortaya çıkacağı iddia ediliyor. Bunların dışında iOS’te görmeyi umduğumuz bazı iyileştirmeler de mevcut. Özellikle iPad Pro, çok güçlü bir donanıma sahip, ancak yazılımın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle bu gücü tam anlamıyla kullanamıyor. Harici USB cihazlarına sunulan desteğin sınırlı olması ve birden fazla kullanıcı hesabı desteği gibi özelliklerin gelmesi umuluyor.

WWDC 2019’a yönelik en büyük beklentilerden biri de Apple’ın iOS ve macOS’i biraz daha yakınlaştırması, iPad uygulamalarının Mac’e gelmesine izin vermesi olacaktır. Aslında bu hareket geçen yıl bazı Apple uygulamalarının macOS Mojave’ye gelmesiyle birlikte başladı. Bu yıl Apple’ın söz konusu desteği daha fazla geliştiriciye açmasını bekliyoruz.

Mac’ten bahsetmişken, Apple’ın yeni ve modüler Mac Pro modelini ne zaman çıkacağını bilmiyoruz. Ancak geliştiricilerin bulunduğu bir ortamda onların ilgisini çekecek bir makineyi tanıtmak oldukça isabetli olacaktır. Ne var ki, Apple son yıllarda WWDC’de fazla donanım duyurusu yapmıyor. Yalnızca WWDC 2017’yi bir istisna olarak nitelendirebiliriz.

Geliştiriciler bugünden itibaren 20 Mart günü Pasifik Saatiyle 17:00’a (TSİ 03:00, 21 Mart) kadar WWDC web sitesi üzerinden bilet almak için başvuru yapabilirler. Biletler rastgele seçim yöntemiyle dağıtılacak ve başvurularının durumu geliştiricilere 21 Mart günü Pasifik Saatiyle 17:00’a (TSİ 03:00, 22 Mart) kadar bildirilecek. Biletlerin fiyatının 1599 dolar olduğu kaydedildi. Dünyanın her yerindeki geliştiriciler ve Apple tutkunları WWDC 2019’u; iPhone, iPad ve Apple TV için WWDC uygulaması üzerinden veya Apple Developer web sitesinden canlı izleyebilecekler.

Apple, öğrencilerin geliştirici topluluğunun vazgeçilmez bir bölümünü oluşturduğuna dikkat çekiyor. Şirketin belirttiğine göre geçtiğimiz yıl WWDC, 41 farklı ülkeden öğrenci geliştiricilerin katılımıyla gerçekleşti. Bu yıl sunulacak yaklaşık 350 burs olanağıyla tüm STEM kuruluşlarının öğrencilerine ve üyelerine ücretsiz WWDC bileti kazanma fırsatı verilecek. Başvuru süreciyle ilgili bilgilere WWDC web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER