Teknoloji

Apple Watch’ta kamera fikrine yönelik yeni bir patent daha

apple watch kamera

Cihaz patentleri gelecekte görebileceğimiz hiçbir şeyi garanti etmese de, bir şirketin ilgilenmekte olduğu alanlara bir bakış sunabiliyor. Bu haftanın başlarında Apple’a, muhtemelen yerleşik bir kamerayla kullanılabilecek bir Apple Watch kayış açma mekanizması için patent (US-11571048-B1) verildi. Bu, son yıllarda gördüğümüz kamerayla ilgili üçüncü Apple Watch patenti oluyor. Patent başvurusu ilk olarak 2019’da yapıldı, bu nedenle Apple mühendislerinin bir süredir aklında giyilebilir kameralar olduğu açıkça görülüyor.

İlk olarak Patently Apple tarafından tespit edilen patentin özet ve açıklama bölümü, iki parçalı ve bir “yuva” kısmına sahip olan kayışı detaylandırıyor. Konsept, saati kayıştan çıkarmanın hızlı ve ergonomik bir yolunu yaratmaktı.

Bu, Apple Watch’u kullanmanın bilekle sınırlı olmayan yeni yollarını açabilir. İddialar bölümünde belirtildiği gibi, yerleşik bir kamera ile fotoğraf çekmek gibi işler için kullanılabilir. Patentteki Şekil 3, fotoğraf çekmek için kayışsız saat tutan bir kişiyi gösteriyor. Şekil 4 ise, aşağıya bakan yerleşik bir kameraya ve görüş alanına sahip bir Apple Watch’un bir kesitini gösteriyor. Yani, saati çıkarır, kamera bölümünü tutar ve bir fotoğraf çekebilirsiniz.

Patently Apple’ın belirttiği gibi bu, Apple’ın Watch için kamerayla ilgili patent başvurusu yaptığı ilk sefer değil. Apple, geçen yıl “Bir kameraya sahip saat” başlıklı başka bir patent daha almıştı. Digital Crown içine bir kameranın yerleştirildiği ve şemalardan birinin temel olarak yukarıdaki Şekil 3 ile aynı olduğu bir senaryoyu tarif ediyordu. 2019’da ise şirket, bir kayışın ucuna yerleştirilmiş dönebilen bir kamera için patent almıştı. Aslında, benzer şekilde çalışan ve Wristcam adı verilen üçüncü taraf bir Apple Watch aksesuarı daha önce ortaya çıkmıştı.

Açıkçası bu konsept, Apple’dan birinin üzerinde çok düşündüğü bir konsept gibi görünüyor. Üstelik müşterilerin bir akıllı saat kamerası satın almak istemesinin meşru nedenleri de var gibi görünüyor. Apple Watch’ın en büyük avantajlarından biri, iPhone kullanıcılarının telefonlarında daha az zaman geçirmelerine ve hatta ayak işlerini yaparken, yürüyüşe çıkarken veya egzersiz yaparken potansiyel olarak telefonlarını geride bırakmalarına olanak sağlamasıdır. Bir kamera, bunların arasına fotoğraf veya video çekimi de ekleyebilir.

Akıllı saatte bir kameranın olmasının en riskli kullanımlarından biri gizli şekilde fotoğraf veya video çekmektir. Daha önce Google Glass örneğinde görüldüğü gibi, birinin sizi gizlice filme aldığı düşüncesi rahatsız edici olabilir. Bununla birlikte kameranın akıllı saate ekleyeceği ek hacim ve pil ömrü de önemli çekinceler arasında yer alır.

Her ne olursa olsun, patentlerin hiçbir şeyin garantisi olmadığını tekrar etmekte yarar var. Büyük teknoloji şirketleri, genellikle her ihtimale karşı fikirler için proaktif olarak patent başvurusunda bulunur. Belki Apple, kameralar hakkında düşünüp taşınmış ve bu fikri hayata geçirmemeye karar vermiş olabilir. Veya gelecekteki bir Apple Watch’un yerleşik bir kameraya sahip olma şansı olabilir. Her iki durumda da, giyilebilir kameraların teknoloji şirketlerinin üzerinde düşündüğü bir konu olduğunu belirtmekte fayda var. Bunun getirileri ve götürüleri de fazlasıyla tartışılacaktır

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER