İncelemelerManşetler

Apple Watch SE İncelemesi

ios 14.5 apple watch se inceleme

Apple, daha önce iPhone’larda uyguladığı satış stratejisini Apple Watch’ta da uygulayarak yeni bir model çıkardığında bir önceki yılın modelini de satışta tutmaya devam ediyor. Bu sayede kullanıcılara daha uygun fiyatlı bir Apple Watch modelini de otomatik olarak sunmuş oluyor. Ne var ki, tüketiciler çoğu zaman en yenisine en uygun koşullarda sahip olmayı arzular. iPhone tarafında “SE” versiyonlarıyla bu arzuya uygun seçenekleri ara sıra çıkarmış olan Apple, benzer bir adımı bu yıl Apple Watch için de attı. Apple Watch SE, tüketiciler için şu anda var olan üst sınıf Apple Watch Series 6 modeline göre daha düşük bir fiyattan, çoğu kullanıcı için tatmin edici ve güncel olarak kabul edilecek özellikleri sunan bir akıllı saat. Apple Watch SE inceleme yazısında ve videosunda, bu akıllı saat ile geçirdiğimiz günlerin sonunda elde ettiğimiz yorumlar ve izlenimler yer alıyor.

Apple Watch SE inceleme: Tasarım, Özellikler, Performans ve Pil

Apple Watch SE, 2018 sonbaharında çıkan Series 4 ile birlikte gelen akıllı saat tasarımına sahip. Tıpkı Series 6 gibi 40mm ve 44mm’lik iki farklı kasa seçeneği var. Ancak daha pahalı olan 2020 model akıllı saatin aksine renk ve malzeme seçenekleri daha kısıtlı. Aslında malzeme bakımından Türkiye için SE ve Series 6 arasında fark yok. Her iki modelde de alüminyum çerçeveli saatleri görüyoruz. Ön tarafı sağlam cam, arkayı da seramik ve safir kaplıyor. Arka taraftaki sensör yapısı, bazı özelliklerin yokluğu nedeniyle Series 6’dakinden daha farklı. Kalınlık ve ağırlık da hemen hemen aynı, bu açılardan da SE ve Series 6 arasında herhangi bir fark bulunmuyor.

Apple’ın Series 6’da sunduğu mavi ve kırmızı gibi daha ilgi çekici renkler SE’de yok. Bunun yerine kullanıcıları uzay grisi, gümüş ve altın gibi, alıştığımız klasik Apple Watch renkleri bekliyor. Eğer benim gibi koyu rengi seviyorsanız, en güzeli uzay grisini tercih etmek olacaktır. Yeni renk seçenekleri olmasa da, Apple’ın yeni saatlerle birlikte tanıttığı Solo Loop ve benzeri yeni kayış ve kordonları Apple Watch SE ile de kullanabilirsiniz. Eğer daha önce de Apple’ın akıllı saatini kullandıysanız ve elinizde ondan kalan kayış ve kordonlar varsa, bunları yeni akıllı saatinizle de eşleştirebilirsiniz.

Apple Watch SE’nin tuş ve diğer bileşenlerinin yerleşimi de diğer Apple saatlerininkiyle aynı. Sağ kenarda arayüzde gezinti için kullanılan Digital Crown var. Onun hemen altında yan tuşu görüyoruz. Mikrofon bu ikisinin ortasında, karşı tarafta ise hoparlör var. Hoparlör, Series 6’daki kadar güçlü ve fazlasıyla tatmin edici bir ses çıkışı sunuyor. Gerek telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesini duymak gerek Siri’nin söylediklerini anlamak konusunda sorun yok. Mikrofonun kalitesi de gayet iyi, Siri komutları dışarıda da rahatlıkla anlaşılıyor. Karşı tarafın sizi duyması konusunda da bir sıkıntı yok.

apple watch se inceleme

Suya dayanıklılık konusunda da Apple Watch SE, Apple’ın akıllı saatlerinin standartlarını tutturuyor. 50 metre derinliğe kadar suya dayanıklılık var. Yaz geçti, ancak gelecek yaz havuza veya denize Apple Watch SE ile birlikte gönül rahatlığıyla girebilir, yüzme antrenmanlarının kaydını tutabilirsiniz.

Apple Watch SE elimizdeki versiyonu 44mm gövdeli ve ekranı da 1.78 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip. Retina LTPO OLED ekranın çözünürlüğü 448 x 368 piksel ve 326 ppi gibi, Apple’ın Retina kriterlerini karşılayan piksel yoğunluğuna sahip. Apple, bu ekranı Ion-X camla koruma altına alıyor. Bu cam epey sağlam ve çizilmelere karşı da dayanıklı. Yine de, ufak tefek çiziklerden korumak için Apple Watch SE’yi kullanmadığınız zamanlarda, özellikle çantada taşırken bir kılıf içinde muhafaza etmenizi tavsiye ederiz.

Ekranın 1000 nit maksimum parlaklık değeri var. Güneşli havalarda veya epey aydınlatılmış ortamlarda da ekranın görüşü gayet iyi. Siyah derinliği çok yüksek olduğu için saat kadranları da oldukça canlı ve çekici görünüyor. Apple Watch SE’yi Series 6’dan ayıran en büyük farklardan bir tanesi ekranda yatıyor. Series 5 ile ilk kez tanıştığımız ve Series 6’da da bulunan Hep Açık Ekran özelliği bu saatte yok. Yani saat bekleme modundayken ekranı hafif karartılmış biçimde değil, tamamen kapalı şekilde görüyorsunuz. Saate bakmak için bileğinizi hafifçe çevirmeli ve saati uyandırmalısınız.

Apple Watch Series 5’i kullanıncaya kadar bilekle uyandırma fazlasıyla yeterliydi. Saate bakmak için bileğimi hafifçe çevirdiğimde Apple Watch’un ekranı açılıyor ve saati görebiliyordum. Series 5’te gelen Hep Açık Ekran ise işleri iyice kolaylaştırmıştı. Özellikle birisini dinlerken ve saate bakmak istediğimde gözümü saate doğru hafifçe çevirmem saatin kaç olduğunu görmem için yeterli oluyordu. Ya da araba kullanırken saati öğrenmem için elimi direksiyondan ayırmama gerek kalmamıştı. Bu saydıklarım Apple Watch Series 6’da bulunan Hep Açık Ekranın avantajları. Bu avantajlara bir kez alıştıktan sonra eskiye geri dönmek biraz zor. Ancak daha önce Series 4 veya daha eski akıllı saatleri kullandıysanız ya da ilk kez bir Apple Watch satın alacaksanız, muhtemelen Hep Açık Ekran ile henüz tanışmadınız. Bu nedenle Apple Watch SE’de bu beğendiğim özelliğin olmaması sizin için büyük bir kayıp sayılmaz. Bilek hareketiyle ekranı uyandırma da hızlı şekilde çalışıyor ve saatin ekranı anında açılıyor. Tabii ki, Hep Açık Ekran özelliğinin bulunmaması pil tüketimi konusunda bir avantajı beraberinde getiriyor.

Pil demişken buradan devam edelim. Apple, Watch SE’nin pil kapasitesini açıklamasa da, aşağı yukarı Series 6 ile aynı kapasitede bir pil bulunuyor. Ve tıpkı Series 6’da olduğu gibi 18 saatlik bir iki şarj arası kullanım öngörüyor. Tıpkı Apple Watch Series 6 incelemesinde olduğu gibi, tek bir şarjla kullanım süresinde Apple’ın verdiği değerin üstüne çıktım. Üstelik Series 6’nın da ötesine geçtim. Apple Watch Series 6’da, saati uyku sırasında da bilekte tutarken iki şarj arasında 24 saate yakın bir tek şarjla kullanım süresine ulaşmıştım. Apple Watch SE’de ise bu süre 33-34 saate kadar çıktı. Pandemi döneminde olduğumuz için evden işe, işten eve şeklinde bir hayatım var ve ara sıra yürüyüşe çıkmak dışında pek fazla şey yapmıyorum. Bu nedenle saatin tek şarjla kullanım süresi uzuyor. Bununla birlikte bağlı iPhone 11 Pro Max’ime gelen birçok bildirim saate yansıtılıyor, bu nedenle ekran da sıklıkla açılıyor. Kısacası, Watch SE’nin Apple’ın akıllı saatlerinin genel ortalamasına göre yukarıda bir pil performansı sergilediğini söyleyebiliriz.

Şarj konusunda ise Apple Watch Series 6’dan daha yavaş. İki saate yakın bir sürede saatin pili tamamen doluyor. Eğer uyku takibi yapar ve saati bileğinizde tutarsanız, en güzeli sabah kalkar kalkmaz saati şarj etmeye başlamak ve evden çıkıncaya kadar şarjda tutmak olacaktır.

Apple Watch SE’de Apple’ın geçen yıl Series 5’te kullandığı Apple S5 işlemci yer alıyor. Bu çift çekirdekli işlemci yüksek bir performans sunuyor. Series 6’daki S6 işlemciyle arada dikkate değer bir fark bulunmuyor. Sadece bazı uygulamaların açılışında Series 6 daha hızlı olabilir, ancak bu fark da göz ardı edilebilecek türden. 1 GB RAM ve 32 GB dahili hafızanın bulunduğunu da çeşitli kaynaklardan öğreniyoruz. Dahili depolama alanı birçok parçayı hafızada tutmak için yeterli olacaktır. Bu sayede telefonunu yanınıza almadan dışarıda müzik dinleyebilirsiniz. Bluetooth desteği sayesinde kablosuz kulaklıklarla rahatlıkla anlaşıyor, ancak en iyi deneyimin AirPods veya AirPods Pro gibi Apple ürünleriyle elde edildiğini belirtelim.

Dışarıda müzik dinleme demişken, Türkiye’de satılan modellerde sadece GPS özelliği olduğu için dışarıdaki yürüyüş veya koşu antrenmanlarında hücresel bağlantı üzerinden müzik dinleme imkanı yok. Bu nedenle saatin depolama alanının geniş olması yeterli bir müzik keyfi için önemli. Şarkı transferini bağlı iPhone’daki Watch uygulaması üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Eğer ortamda Wi-Fi varsa, saati elle bu ağa bağlayabilir ve saatteki Müzik, Radyo gibi Apple uygulamalarını kullanarak internet üzerinden müzik dinleyebilirsiniz. Özellikle Wi-Fi erişimi veren spor salonlarında bu özellik fazlasıyla işe yarıyor. Öte yandan GPS özelliğinin varlığı sayesinde dışarıdaki yürüyüş, koşu ve bisiklet antrenmanlarında rota kaydı için yanınızda iPhone’u bulundurmanıza da gerek kalmıyor.

Apple Watch SE inceleme: Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz

Apple Watch SE, birçok kullanıcının bir akıllı saatten beklediklerini yeteri kadar sunuyor. Eğer Apple Watch Series 6’da bulunan EKG ve kanda oksijen düzeyi ölçümü gibi özellikler çok ilginizi çekmiyorsa, o hâlde iki saat arasında daha kolay karar vereceksiniz.

apple watch se inceleme

EKG ve kanda oksijen düzeyi ölçümü gibi özelliklerin ne kadar sağlam olduğunu daha önceki Apple Watch Series 6 ve Series 5 deneyimlerinden biliyoruz. Bunlar kalp sağlığı konusunda hassasiyet taşıyanların daha fazla ilgisini çekecek özellikler gibi görünüyor. Apple Watch Series 6’yı kullandığım süre boyunca sadece ara sıra EKG veya SpO2 ölçümü gerçekleştirdim.

Bunun dışında sürekli kalp hızı ölçümü gibi, Apple Watch’un alışılmış özelliklerinden biri hâline gelmiş özellik Apple Watch SE’de de bulunuyor. Kalp uygulamasıyla nabzınızı her an ölçebileceğiniz gibi bu ölçümler arka planda belirli aralıklarla sürekli gerçekleştiriliyor. Kalp hızınız belirlediğiniz değerlerin altına düşer veya üstüne çıkarsa da saat sizi uyarıyor. Sonuçları sağlık uygulamasından da görebilirsiniz. Apple Watch SE’nin kalp hızı ölçümü doğruluğu da diğer Apple Watch saatleri gibi yüksek.

Bunun dışında düşme algılama özelliği de Apple Watch SE’de de mevcut. Eğer Apple Watch SE bileğinizdeyken düşerseniz ve bir süre hareketsiz kalırsanız, Apple Watch SE düşüp düşmediğinizi size soran bir bildirimi ekrana getiriyor ve acil durum hattını veya belirlediğiniz acil durum kişisine otomatik olarak haber veriyor. Bu, Apple Watch SE’nin yaşlılar için de kullanışlı bir akıllı saat olacağını gösteriyor.

apple watch se inceleme

Nefes, Apple Watch’un beğendiğim uygulamalarından bir tanesi ve Apple’ın akıllı saati de stresli olduğum anları algılama konusunda giderek daha fazla başarıya ulaşıyor. Fark ettim ki, ne zaman bir sıkıntı hissetsem veya biraz öfkelensem bileğimde titreşim hissediyorum ve Nefes uygulamasının bildirimiyle karşılaşıyorum. Bir dakika veya belirleyeceğiniz daha uzun sürede nefes egzersizi sizi rahatlatacaktır.

Geçen yıl watchOS 6 ile birlikte gelen Gürültü uygulaması da Apple Watch SE’nin mikrofonundan yararlanarak ortamdaki gürültü miktarını sürekli ölçüyor. Böylelikle ne kadar süre boyunca ne şiddette gürültüye maruz kaldığınızın bir tablosunu elde edebilirsiniz.

Döngü izleme de özellikle Apple Watch SE sahibi kadınların döngülerini izlemelerinde yardımcı olacak bir uygulama. Bundan da bahsetmeden geçmeyeyim.

Pandemiyle birlikte el temizliği daha büyük önem kazandı ve watchOS 7 ile birlikte gelen El Yıkama Sayacı da bu noktada yardımcı oluyor. Kapalı biçimde gelen bu özelliği Ayarlar’dan açtıktan sonra, elinizi yıkamaya başladıktan kısa bir süre sonra bileğinizde titreşim hissedecek ve sayacın çoktan çalışmaya başladığını göreceksiniz. 20 saniye boyunca geri sayan Apple Watch sayesinde elinizi tavsiye edilen süre boyunca yıkadığınızdan emin olacaksınız.

apple watch se inceleme

watchOS 7 ile birlikte gelen bir başka özellik de uyku takibi. Apple Watch SE’nin yanı sıra watchOS 7 güncellemesini alan diğer akıllı saatlerde de Uyku uygulaması kullanılabiliyor. iPhone’dan bildiğimiz Yatma Zamanı uygulaması ile de bağlantılı çalışan bu uygulamada belirli günler için uyku planları eklemeniz gerekiyor. Yatış ve kalkış saatlerini belirlemeli, alarm isteyip istemediğinizi de seçmelisiniz. Rahatlama zamanı ise yatmadan belli bir süre önce sizin rahatlamanızı sağlayacak bazı aktivite ve rutinleri tetikliyor. Örneğin bağlı iPhone’u ve Apple Watch’u rahatsız etme moduna alıyor, telefonun ekranını Night Shift moduna alıyor. Böylelikle uykuya iyi şekilde hazırlanmanızı sağlıyor.

Apple Watch SE bileğimdeyken uyumak rahatsızlık vermiyor. Saat bileğimde pek hissetmediğimi söyleyebilirim. Bu noktada kullandığım Spor Kordon da etkili oluyor. Alarmı ise titreşimli olarak ayarladım, alarm sesi ise yavaş yavaş yükseliyor. Böylelikle aniden uyanmıyorsunuz. Apple Watch SE’nin uyku özelliğini ayarlamak biraz karışık gelebilir, ancak düzeni öğrendikten sonra fazla zorlanmazsınız.

apple watch se inceleme

Toplanan uyku verileri ise diğer akıllı saatlerde veya uygulamalarda gördüğümüzden daha dar kapsamlı görünüyor. Apple Watch SE’deki Uyku uygulamasında veya bağlı iPhone’daki Sağlık uygulamasında uyku verilerini görebilirsiniz. Uykunun hangi yerinde derin veya hafif uyuduğunuza dair bir gösterim yok. Toplam uyku süresi, yatakta bulunma süresi gibi bilgiler gösteriliyor. Buna ek olarak Sağlık uygulaması içinde bulunan uyku bölümünde daha kaliteli bir uyku seviyesine nasıl ulaşabileceğinize dair tavsiyeler veriliyor. Zaman geçtikçe Uyku altında sunulan verilerin daha da artacağını düşünüyorum. Bu arada Apple Watch Series 6’da SpO2, yani kanda oksijen düzeyi de uyku sırasında takip ediliyor, ancak Apple Watch SE’de böyle bir imkan bulunmuyor.

Bu arada yaşı 55’in üzerinde olanlar için kalp hızı ölçümü, düşme algılama gibi özellikler varsayılan olarak açık geliyor. Eğer daha gençseniz, istediğiniz özelliği bağlı iPhone’daki Watch uygulamasından açabilirsiniz.

Spor ve egzersiz tarafında Apple Watch SE beklediğiniz her şeyi sunuyor. Aktivite uygulaması sayesinde yaktığınız kaloriyi, ayakta kalma süresini ve günlük egzersiz sürenizi görebilir, kendinize hedefler koyarak her gün hareket halkalarınızı kapatmaya çalışabilirsiniz. Üstelik Apple Watch sahibi arkadaşlarınızla aktivite verilerinizi paylaşabilir, onlarla rekabete girişebilirsiniz. Adım sayısı için Pedometer gibi üçüncü taraf uygulamaları yüklemenizi tavsiye ederim.

apple watch se inceleme

Antrenman uygulaması ise birçok antrenman türünü bünyesinde barındırıyor. Dışarıda yürüyüş, koşu, bisiklet gibi antrenmanların yanı sıra içeride yürüyüş, bisiklet, eliptik bisiklet gibi modlar da var. Gerek dışarıda gerek spor salonlarında gerçekleştirdiğiniz antrenmanların düzgün biçimde takibi için özel olarak ayarlanmış antrenman türleri var. watchOS 7 ile birlikte bunların arasına Dans, Fonksiyonel Kuvvet Antrenmanı gibi yeni türler de eklendi. Eğer spor salonuna gitmiyor ve egzersizlerinizi genellikle evde yapıyorsanız, Apple Watch SE egzersiz takibi konusunda size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Bu arada otomatik algılama özelliği de dışarıda yapacağınız yürüyüş, koşu veya bisiklet gibi egzersizlerde, Antrenman uygulaması üzerinden takibi başlatmayı unutsanız bile, otomatik olarak takibi başlatma imkanı sağlıyor. Bu da egzersizinizin kaydedilmemesi gibi bir durumu ortadan kaldıracaktır.

Series 6’da olduğu gibi Apple Watch SE’de de hep açık altimetre var. Yani yükseklik algılaması sürekli yapılıyor. Yükseklik bilgisini saat komplikasyonu olarak kadrana ekleyebileceğiniz gibi, çeşitli yükseklik uygulamalarından da yararlanabilirsiniz. Doğa yürüyüşü ve bunun gibi outdoor sporlarının takibinde de yükseklik bilgisinden de dinamik şekilde yararlanılıyor.

apple watch se inceleme

Apple Watch SE ile kaydedilen tüm aktivite ve antrenman verilerini bağlı iPhone’da bulunan ve iOS 14 ile gelen Fitness uygulamasından görebilirsiniz. Bu uygulamada aktivite halkalarınızın tarihçesi, antrenmanların tüm bilgileri yer alıyor. Tüm bunlar renkli ve anlaşılır bir kullanıcı arayüzüyle sunuluyor.

Apple Watch SE inceleme: watchOS 7

Apple Watch SE’de de watchOS 7 yüklü olarak geliyor. Daha önce yayınladığımız Apple Watch Series 6 incelemesinde watchOS 7 ile gelen başlıca yeniliklere değindik. Burada bir özet geçecek olursak, watchOS 7 ile birlikte yepyeni saat kadranları ekleniyor. Bunları Apple Watch SE’de de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Komplikasyonlar tarafında imkanlar daha da genişledi. Artık bir uygulama birden fazla komplikasyon sunabiliyor, böylelikle sadece tek bir uygulamanın verilerine odaklanan saat kadranları oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz saat kadranlarını başka Apple Watch sahipleriyle paylaşma imkanı da gelen özelliklerden bir tanesi. Bu da sosyalleşmeyi daha da artıran bir unsur olacaktır.

apple watch se inceleme

Siri de Apple Watch’ta en çok kullandığımız işlevlerden bir tanesi. watchOS 7 ile birlikte Siri artık sesiyle birlikte cevap veriyor. Yeni gelen kadın veya erkek seslerinden bir tanesini seçebilirsiniz. Digital Crown’a basılı tutarak, Hey Siri diye seslenerek ya da saati ağzınıza doğru götürüp konuşmaya başlayarak Siri’nin çalışmasını sağlayabilirsiniz. Anımsatıcı ayarlama, sayaç başlatma, alarm kurma, hava durumunu öğrenme gibi işler için Apple Watch SE’de Siri epey kullanışlı. Yine Apple Watch’ta en çok kullandığımı özelliklerden biri olan Dikte de watchOS 7 ile birlikte doğrudan cihaz üzerinde çalışıyor. Bu nedenle iMessage ya da WhatsApp mesajlarına cevap vermek için dikte etmek daha kolay hâle geldi. Söylediklerim buluta gitmeden, doğrudan cihazda dönüştürüldüğü için söylediklerim daha kolay anlaşılıyor ve hızlı biçimde metne dökülüyor.

Diğer Apple saatleri gibi Apple Watch SE’nin kurulumu ve kullanımı için bir iPhone gerekiyor. Bağlı iPhone’daki Watch uygulaması üzerinden saattekine göre daha kapsamlı kontrol imkanı sunuluyor. Uygulamaları Watch uygulaması üzerinden yükleyebileceğiniz gibi Apple Watch SE’de bulunan App Store uygulamasını kullanarak doğrudan indirip yükleyebilirsiniz.

Apple Watch SE inceleme: Sonuç

Mavi ve kırmızı gibi farklı renkler, EKG ve kanda oksijen yoğunluğu gibi özellikler ya da Hep Açık Ekran… Bunlar kağıt üstünde Apple Watch Series 6’yı daha çekici hâle getiriyor, bununla birlikte daha da maliyetli kılıyor. Peki, bu özelliklere gerçekten ihtiyacınız var mı? Eğer bir Apple Watch sahibi olmaktaki amacınız hareketlerinizin ve egzersizlerinizin sürekli takip altında olmasıysa, Apple Watch SE de sizin için fazlasıyla yeterli olacaktır. Bunun dışında Apple Music ve Radyolar’ın kullanımı, AirPods ve AirPods Pro ile kolay kullanım bu saatte de mevcut. watchOS 7 ile sunulan her yeniliği kullanabilirsiniz, güncellemelerin sunulması konusunda da Apple Watch SE’nin önünün birkaç yıl açık olacağını düşünüyorum.

Renkler ve hep açık ekran, normal bir kullanıcının aklını çelebilecek ve onu Series 6’ya doğru itebilecek özellikler arasında bulunuyor. Gerçekten de bunların akıllı saati kullanmayı daha zevkli hâle getirdiğini söyleyebilirim. Ancak aradaki fiyat farkına değer mi, bunu iyice düşünüp karar vermek demek. Ne var ki, Apple Watch’u sağlıklı yaşam konusunda yardımcı olacak, diyelim ki kalp sağlığını sürekli takip edip fikir verecek bir cihaz olarak düşünüyorsanız, o hâlde EKG veya kanda oksijen yoğunluğu gibi özellikleri barındıran, sağlık özellikleri bakımından biraz daha dolu olan Apple Watch Series 6’yı tercih etmeniz yerinde olacaktır.

İLGİLİ HABERLER