Bilim

Apple Watch Parkinson semptomlarını izlemek için kullanılabilecek

apple watch parkinsonApple akıllı saati Apple Watch’un sağlık alanındaki yeteneklerini geliştirmek için oldukça sıkı bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmalar doğrultusunda ResearchKit için hazırlanan yeni API sayesinde Apple Watch Parkinson semptomlarını izlemek amacıyla geliştirilen uygulamaları çalıştırabilecek.

9to5Mac’te yer alan habere göre, API ile hareket bozukluğunun iki semptomu olan titremeler ve diskinezi gün boyunca sürekli olarak takip edilebilecek. Bu iki semptomu mercek altına alan uygulamalar kayıtlı verileri gösterebilecek ve semptomların görülme sıklığının daha etkin takibi mümkün hâle gelecek.

Hem Apple hem de üçüncü taraf araştırmacılar, ResearchKit araçlarının farklı hastalık ve bozuklukların takibi için kullanılabilmesine yönelik araştırmalar gerçekleştiriyor. Örneğin; Cardiogram bünyesindeki araştırmacılar, Apple Watch’un düzensiz kalp atışları üzerinden felç belirtilerini tespit edebilmesi için çalışıyor. Stanford Üniversitesi ise Apple ile birlikte akıllı saatin aritmiyi tespitte kullanımına odaklı çalışmalar gerçekleştiriyor. ResearchKit araçları otizm, melanoma ve epilepsinin tespitinde de kullanılabiliyor.

Apple Watch Parkinson semptomlarını tespit yeteneğine Hareket Bozukluğu API’sı ile kavuşacak. Söz konusu API, watchOS 5’in ikinci geliştirici sürümüyle kullanıma açılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER