Bilim

Hastanede çekilen EKG’de fark edilmeyen sorunu Apple Watch tespit etti

apple watch ekg nasıl kullanılır

Akıllı saatler ve bileklikler, hareket takibinin yanı sıra sağlık durumunun yakından izlenmesi konusunda da önemli bir işleve sahip. Kullanıcılar, giyilebilir ürünler sayesinde kalp atış hızlarını veya kandaki oksijen seviyelerini ölçebiliyor, hatta EKG bile çekebiliyor. Akıllı saatlerin gelişmiş özelliklerinin insan hayatı üstündeki olumlu etkisini gösteren olaylara bir yenisi daha eklendi. Bu olayın merkezinde yer alan giyilebilir ürün ise Apple Watch oldu.

Almanya’nın Mainz şehrinde yaşayan 80 yaşındaki bir kadın, göğüs ağrıları ve kalp ritmindeki düzensizlik nedeniyle şehirdeki Üniversite Sağlık Merkezi’ne getirildi. Burada çekilen 12 kanallı EKG’de iskemi veya kalbe kan pompalanmasında yetersizlik gibi bir duruma rastlanmadı.

Ancak kadının Apple Watch’unun kaydettiği EKG verilerini inceleyen doktorlar teşhislerini değiştirdi ve ölüme yol açabilecek bir kalp sorunu için tedaviye başladı. Kısacası Apple Watch’un varlığı, yetersiz bir teşhis nedeniyle yaşanabilecek acı bir olayı engellemiş oldu.

Bu olay, Apple Watch’un sağlık özelliklerinin hayat kurtarıcılığını somut şekilde gösteren örneklerin arasındaki yerini aldı. Bazen bir kalp atış hızı monitörü gibi görece basit bir bileşen bile kullanıcıları ve doktorlarını fark edilmeyen bir sağlık problemi konusunda uyarmak için yeterli oluyor. Apple Watch’ta bulunan EKG çekme ve düşüş tespiti gibi özellikler de söz konusu mekanizmalar arasında öne çıkıyor.

Yine de, Apple Watch sahiplerinin saatlerindeki EKG teknolojisinin hastanelerdeki cihazlardan daha gelişmiş olduğunu düşünmemesi gerekiyor. Bu olay, akıllı saatlerin ve giyilebilir ürünlerin yeri geldiğinde profesyonel araçları ve doktor teşhislerini destekleyebileceğinin bir örneği olarak değerlendirilebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER