Teknoloji

Apple Watch dövmeli bileklerde düzgün çalışmayabilir

Apple’ın ilk giyilebilir ürünü olan Apple Watch’a dair haberler son günlerde teknoloji dünyasında gündemi bir hayli meşgul ediyor. Ancak bu haberlerden bir tanesi, kulağa diğerlerinden fazlasıyla ilginç geliyor. Akıllı saatin piyasaya çıkışından birkaç gün sonra Reddit, Twitter ve diğer sosyal medya mecralarında Apple Watch’un dövme üzerine takıldığı zaman vücutla bağlantısını yitirdiği ve kalp atış hızını yanlış ölçtüğüne dair paylaşımlar görülmeye başladı. Bir kullanıcı Apple Watch’un hatasını kaydettiği videoyla kanıtladı.

iMore sitesi tarafından gerçekleştirilen testlerde de, Apple Watch’un dövmeli vücutlarda problemler yaşadığı net biçimde görülüyor. Özellikle koyu ve katı renk tonlarını barındıran dövmelerin söz konusu yanlış ölçüme yol açtığı belirtilirken, yanlış ölçümün ardından Apple Watch’un tenle temasını tamamen yitirdiği ifade edildi.

Daha açık renkli dövmelerin Apple Watch için fazla bir sıkıntıya yol açmadığı, sadece kalp atış hızında bazı sapmaların gözlemlendiği dile getirildi. Dokulu dövmelerde ise herhangi bir soruna rastlanmadı. Apple Watch’un dövmelerde yaşadığı problemin dövme tasarımıyla bir hayli ilgili olduğunu söylemek yanlış bir önerme olmayacaktır.

Apple Watch’un kalp atış hızını nasıl ölçtüğü incelendiğinde yaşanan problem kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor. Kan kırmızı olduğu için kırmızıyı yansıtırken, yeşili de emiyor. Apple Watch, kan akışını takip etmek için yeşil LED ışıklar ve ışığa duyarlı fotodiyotlar kullanıyor. Kalp attığı zaman hem bilekteki kan akışı hızlanıyor hem de yeşil ışık daha fazla emiliyor. Atışlar arasında ise bu hız düşüyor. Apple Watch LED ışıklarını bir dakika içinde onlarca kez yakıp söndürerek kullanıcının kalp atış hızını ölçebiliyor. Microsoft Band ve Fitbit Charge HR gibi egzersiz bileklikleri de aynı yöntemle ölçüm yapıyor.

Dövmelerin giyilebilir ürünler için bu tarz problemlere yol açması akla pek kolay gelebilecek bir durum olmasa da, bilekte dövmesi bulunan potansiyel Apple Watch alıcılarının öncesinde kısa bir deneme yapmasında fayda var.

İLGİLİ HABERLER