Teknoloji

Çalıntı bir Apple Watch’u satmak çok zor değil

apple-watch-sifirlama-150515

Apple’ın ilk akıllı saati Apple Watch piyasaya çıktığı günden bu yana farklı yönleriyle teknoloji gündemini meşgul ediyor. 9to5Mac’te yayınlanan yeni bir haber ise Apple Watch sahiplerini biraz endişelendireceğe benziyor. Habere göre; Apple Watch çalan bir hırsız, kişisel kodu girmeden saati fabrika ayarlarına döndürebiliyor. Ancak Apple’ın bilinçli tercihi sonucu oluşan bu durumu açık olarak nitelemek pek mümkün değil.

Apple Watch için hazırlanan kullanım kılavuzunda söz konusu durum açık biçimde belirtiliyor. Şirket böylelikle giriş kodunu unutan kullanıcıların Apple Watch’u yeniden işler hâle getirebileceğinin altını çiziyor.

Apple Watch’un giriş kodunu unutanların cihazı sıfırlamaları içinse öncelikli olarak üç seçenek (kapat, güç koruma ve cihazı kilitle) ekranda belirene dek cihazın yan tarafındaki tuşa basmaları gerekiyor. Daha sonra ekran üzerine basıldığında ise gizli vaziyetteki “Tüm içerikleri ve ayarları sil” seçeneği ortaya çıkıyor. Bu seçenekle iPhone’daki Apple Watch verileri de siliniyor. Veri temizleme işleminin gerçekleştirilmesi içinse Apple Watch’un şarjda olması gerekiyor. iPhone’da da 10 yanlış denemenin ardından kullanıcı bilgileri otomatik olarak sıfırlanıyor.

Apple Watch Cupertino merkezli şirketin en pahalı ürünü olsa da, çalınmasının ve satılmasının çok kolay olduğunu belirtmek gerekiyor. Apple’ın akıllı saatlerinde iPhone’larda hırsızlığı önlemek için yerleştirilen Aktivasyon Kilidi gibi bir koruma tedbiri bulunmuyor. Çalınan bir iPhone’u satmak pek kolay olmasa da, Aktivasyon Kilidi’nin eksikliği Apple Watch’un satışını kolaylaştırıyor.

Apple Watch’u aynı zamanda lüks bir saat olarak konumlandıran Apple, güvenlik konusunda da bu pazardaki rakiplerinin yaklaşımına benzer bir anlayışı tercih etmişe benziyor. Apple Watch Edition modellerinin çoğalmasının ardından güvenlik problemlerinin yaşanıp yaşanmayacağı ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER