Teknoloji

Apple Watch büyüyen akıllı saat pazarında zirveyi bırakmıyor

apple watch sağlık

Apple Watch, çok uzun süredir dünyanın en popüler akıllı saati konumunda. Bu durum bir süre daha değişmeyecek gibi görünüyor. Strategy Analytics tarafından yayımlanan rapora göre, 2020’nin ilk üç ayında Apple’ın akıllı saat pazarındaki payı yüzde 55.5 oldu.

2020’nin ilk üç aylık döneminde hem Apple hem de rakipleri satışlarını artırmayı başardı. Ancak pazarın küresel koronavirüs salgınından etkilenmeye başladığı ve bu etkinin önümüzdeki dönemde de görülmeye devam edeceği raporda belirtildi.

Rapora göre, küresel akıllı saat pazarı yıllık bazda yüzde 20.2 oranında büyüdü. 2019’un ilk çeyreğinde dünya genelinde 11.4 milyon akıllı saat satılırken, 2020’de bu sayı 13.7 milyona yükseldi. Raporu değerlendiren Strategy Analytics’in kıdemli analisti Steven Waltzer, akıllı saat satışlarının çevrimiçi kanallar üzerinden sürdüğünü belirtirken, insanların karantina döneminde sağlıklarını ve zindelik durumlarını takip için akıllı saatlerden yararlandıklarını dile getirdi.

Apple, 2020’nin ilk üç ayında dünya genelinde 7.6 milyon akıllı saat sevkiyatı gerçekleştirdi. Bu sayı, 2019’un ilk çeyreğine kıyasla yüzde 22.6’lık bir artış anlamına geliyor. Cupertino merkezli şirketin pazar payı ise bu süreçte yüzde 54’ten yüzde 55.5’e yükseldi.

Apple akıllı saat satışları konusunda kesin bir sayı vermiyor. Ancak şirketin son finans raporunda giyilebilir ürün ve aksesuar satışlarından 6.3 milyar dolar gelir elde ettiği ve bunun da bir yıl önceye kıyasla yüzde 22.5 oranında bir artış anlamına geldiği belirtilmişti.

Apple Watch daha uzun süre akıllı saat pazarının zirvesinde kalacak gibi görünüyor. Peki rakiplerinde durum ne? Samsung, yılın ilk çeyreğinde 1.9 milyon akıllı saat sevkiyatı gerçekleştirdi. Şirket, bir yıl önceye kıyasla yüzde 11.8’lik bir artış kaydetti. Raporda Samsung’un ikinci sıradaki yerini koruduğu belirtilirken, Güney Kore’de uygulanan karantina önlemlerinin ve Garmin gibi iştahlı rakiplerin Samsung’un büyümesini yavaşlattığına dikkat çekildi.

Garmin ise bir yıl önceye kıyasla sevkiyatlarını yüzde 37.5 oranında artırdı ve 1.9 milyon akıllı saat sevkiyatı gerçekleştirdi. Şirket, yüzde 8’lik pazar payıyla uzun bir aradan sonra yeniden üçüncülüğe yerleşti.

İLGİLİ HABERLER