Teknoloji

Apple ve Intel TSMC’nin 3 nm yongalarının ilk kullanıcıları olabilir

apple tsmc

Apple ve Intel’in TSMC’nin 3 nm tasarımına sahip çiplerini şirket içinde test etmeye başladığı konuşuluyor. Japon gazetesi Nikkei’nin haberinde Intel’in bu işlemcileri yeni nesil notebook ve veri merkezlerinde, Apple’ın ise yeni iPad modellerinde kullanmayı planladığı belirtildi. TSMC’nin her iki şirket için de önümüzdeki yılın başları itibarıyla üretime başlaması bekleniyor.

TSMC hâlihazırda Apple’ın iPhone 12 serisi için 5 nm yongalar üretiyor. 2022’de yeni nesil AMD Zen 4 çiplerin üretimi de TSMC tarafından gerçekleştirilecek. 3 nm çip üretiminin ise 2022’nin ikinci yarısında başlaması bekleniyor.

Bu yeni teknolojiyle aynı güç seviyesinde yüzde 10 ila 15 oranında bir performans artışı sağlanabileceği ve güç tüketiminde de yüzde 25 ila 30’luk bir tasarruf elde edilebileceği belirtildi. 4 nm yongaların da 2022 itibarıyla hazır olması planlanıyor.

iPad’in 3 nm yongayla gelecek ilk cihazlardan biri olması bekleniyor. Önümüzdeki yıl çıkacak iPhone’ların ise takvim kaynaklı nedenlerden ötürü 4 nm çiplerle geleceği belirtildi. Intel cephesinde ise 2023 model işlemciler için tamamen TSMC ile birlikte çalışılacağı doğrulandı.

Nikkei’nin haberine göre; TSMC, Apple ve Intel için daha fazla yonga üretecek. Mevcut üretim hacminde Intel’e yönelik üretimin Apple’a kıyasla daha fazla olduğu da haberde göze çarpan noktalar arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER