EğlenceTeknoloji

Apple ve Epic arasındaki savaşta Microsoft’tan Unreal Engine açıklaması

apple app store epic games fortnite

Apple ile Epic arasında başlayan hukuk savaşında yeni bir gelişme var. The Verge sitesine göre Epic, pazar günü mahkemeye sunduğu yeni bir dilekçede Apple’ın, tüm oyun geliştiricileri ekosistemini Fortnite davası nedeniyle tehdit ettiğini öne sürdü.

Dilekçe Apple’ın, iptal edeceğini söylediği Epic’in daha geniş geliştirici ayrıcalıklarının bir parçası olan Unreal Engine için iOS desteğine odaklanıyor. Epic, mahkemeden Apple’ın dava devam ederken bu erişimi iptal etmesini engellemesini istedi. Apple, daha önce belirtilen politikaları uyguladığını vurguladı, ancak iOS desteğinin risk altında olduğunu inkar etmeyerek cuma günü bu taleple ilgili yanıtını iletmişti.

Epic, desteğin kaldırılmasının gereksiz yere cezalandırma olacağını ve Epic’in motorunu geliştiren ancak davayla doğrudan ilgisi olmayan geliştiricileri de etkileyeceğini söylüyor. Dilekçede, “Apple?ın misillemesinin genişliği, tekelini sürdürmek ve Apple’a karşı çıkmaya cesaret edebilecek başkalarının herhangi bir eylemini bastırmak için yasa dışı bir çabadır” deniliyor.

Dilekçe, Epic’in hareketini destekleyen Microsoft’un yeni bir bildirisiyle aynı zamanda geldi. Microsoft, Epic’in Apple’ın geliştirici araçlarına erişimini iptal etmenin ne kadar feci olacağını vurguladı. Motoru kullanan herhangi bir geliştirici, erişim iptal edildikten sonra güvenlik kusurlarını veya hataları düzeltemeyecek ve Microsoft’un Forza‘sı da dahil olmak üzere çok çeşitli oyunlar için desteği etkin bir şekilde durduracaktır.

Microsoft’un Xbox’taki üçüncü taraf geliştiricilerden sorumlu genel müdürü Kevin Gammill, “Apple’ın SDK’sına ve diğer geliştirme araçlarına Epic erişiminin engellenmesi, Epic’in iOS ve macOS’ta Unreal Engine’i desteklemesini etkileyecektir,” dedi, “ve Unreal Engine ile bu oyun yaratıcılarının inşa ettiği, etmekte olduğu veya edeceği oyunları önemli derecede dezavantajlı bir konuma yerleştirecektir.” diye ekledi.
Epic ile Apple arasındaki çatışma, 13 Ağustos’ta Epic’in Fortnite için Apple’ın yüzde 30 komisyonunun etrafından dolaşan yeni bir uygulama içi ödeme sistemini duyurmasıyla başladı, bu durum Fortnite “mega indirim” olarak adlandırıldı. Apple, uygulama içi satın alımlar için uzun süredir devam eden kurallarını gerekçe göstererek Fortnite‘ı App Store’dan kaldırdı. Epic, bu duruma App Store’un tekel kurmaya çalıştığı iddiasını içeren bir antitröst davasıyla yanıt verdi.

Apple cuma günü Epic Games davasına yanıt vererek mahkemeden Epic’in talebini reddetmesini istedi. Apple Epic’in, Apple’ın kurallarını ihlal ederek Fortnite üzerinden doğrudan ödemeleri kabul ederek sahte bir “acil durum” yarattığını iddia ediyor. Mahkeme dosyasına göre Epic, Apple’ın “Epic’in Apple’ın iOS platformunda uygulama sunma şeklini temelden değiştireceğini” söylediği özel bir anlaşma istedi.

Mahkeme dosyasında, “Epic’in burada yaptığı gibi, Apple’ı aldatmak için çalışan geliştiricilerim sözleşmesi feshedilir.” deniliyor. Ayrıca Epic’in durumu örnek gösterilerek bir benzetme yapılıyor. Geliştiriciler dijital ödemeden kaçınmanın yollarını bulduklarında, bunun “bir müşterinin mağazadan alınan ürün için ödeme yapmadan Apple perakende mağazasını terketmesiyle aynı olduğu Apple’ın ödeme almadığı” belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER