EğlenceTeknoloji

Apple’dan Epic Games davası için resmi savunma geldi

Apple ve Epic arasındaki Fortnite savaşında tüm geliştiricileri ilgilendiren gelişme

Apple, iOS App Store ile ilgili politikaları nedeniyle Epic Games tarafından mahkemeye verilmişti. Şirket, açılan antitröst davasıyla ilgili savunmasını mahkemeye gönderdi.

Dava dosyasında mahkemeden, dava süreci boyunca uygulanmakta olan Fortnite App Store yasağının geçici olarak geri alınmaması da talep ediliyor. Ayrıca Epic, Apple’ın kurallarını ihlâl edip Fortnite üzerinden doğrudan ödemeleri kabul ederek samimiyetsiz bir şekilde “acil durum” yaratmakla suçlanıyor.

Apple yöneticisi Phil Schiller, mahkemeye gönderilen bildiride, Epic CEO’su Tim Sweeney’nin “Epic’in Apple’ın iOS platformunda uygulama sunma şeklini temelden değiştirecek” ve “yalnızca Epic’e özel bir anlaşma” istediğini yazdı. Apple bunu reddettiğinde Epic, Apple’ı uygulama içi satın almalardan çıkarmak için politikasını değiştirdi. Şimdi Apple, Epic’in yasağının kendi sorumluluğunda olduğunu savunuyor.

“Kendi gönüllü eylemlerinin ardından Epic şimdi acil yardım istiyor. Ancak “acil durum” tamamen Epic’in kendi yarattığı bir şey,” diyor Apple mahkemeye gönderdiği cevapta. “Epic’in burada yaptığı gibi, Apple’ı aldatmaya çalışan geliştiriciler saf dışı bırakılır.”

Dosyanın başka bir yerinde Apple, uygulama içi satın alma kurallarının savunmasını yaptı. “Geliştiriciler dijital satın alma işleminden kurtulabiliyorsa bu, bir müşterinin mağazadan kaldırılan ürün için ödeme yapmadan bir Apple perakende mağazasından ayrılmasıyla aynıdır: Apple ödeme alamaz.” yazıyor.

Apple’ın yanıtı; Sweeney, Schiller ve diğer Apple yöneticileri arasında, Sweeney’in Apple’dan Epic’in talep ettiği değişiklikleri tüm geliştiricilere genişletmesini istediği e-postalar da dahil olmak üzere bir yığın e-posta içeriyor. 30 Haziran’da Sweeney, Apple’ın Epic’in iOS’ta kendi uygulama mağazasını açmasına izin vermesini, Fortnite ve diğer Epic oyunlarında bu oyunların App Store’un standart yüzde 30 indirimini atlamasına izin verecek alternatif bir ödeme sistemi eklemesini izin vermesini istedi.

Apple bunu reddetti. Apple’ın genel danışmanlarından Douglas Vetter temmuz ortasında, “App Store sadece bir pazar yeri değil – Apple’ın geliştiricilere sunduğu daha geniş bir araç, teknoloji ve hizmet paketinin bir parçasıdır,” diye yazmıştı. “Epic’in veya herhangi bir geliştiricinin Apple ile aynı katı gizlilik, güvenlik ve içerik standartlarını koruyacağından emin olamayız. Nitekim, Apple tüm geliştiricilere aynı şartlara göre davrandığından Epic, Apple’dan Apple kullanıcılarının güvenlik ve güvenliğini yüz binlerce iOS geliştiricisine dış kaynak olarak sunmasını istiyor.”

Apple, uygulama içi satın alma sistemi de dahil olmak üzere, App Store uygulamalarının Sony PlayStation veya Microsoft’un Xbox gibi konsol platformlarından farklı olmadığını savunuyor. “Apple’ın gerçekten ödeme almasını sağlamak için bir yola ihtiyacı var. [Uygulama içi satın alma], diğer pek çok işlem platformu gibi Apple’ın da iş modelini uyguladığı ve platforma yaptığı önemli yatırımını telafi ettiği temel mekanizmadır.” diye yazıyor dava dosyasında.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER