Teknoloji

Apple ve Amazon trilyon dolarlık ilk şirket olmak için yarışmayı sürdürüyor

apple ve amazonApple ve Amazon, tarihte trilyon dolarlık piyasa değerine sahip ilk şirket olmak için mücadele etmeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz mart ayı itibarıyla piyasa değeri 893 milyar dolar seviyesinde olan Apple, 1 trilyon dolar piyasa değerine yüzde 12 uzaklıktaydı. Amazon içinse söz konusu mesafe yüzde 33 seviyesindeydi. Ancak geride kalan 1 yıllık dönemde Apple hisselerinin yüzde 24, Amazon hisselerinin ise yüzde 87 oranında değer kazanması nedeniyle bazı analistler yarışı önde tamamlama konusunda Amazon’u daha şanslı olarak değerlendirmişti.

Aradan geçen yaklaşık 3,5 aylık dönemde Apple hisseleri yüzde 8.8 oranında değer kazandı. Cuma günkü kapanış itibarıyla şirketin hisseleri 191 dolar karşılığında işlem görüyor. Hâli hazırda piyasa değeri 933.7 milyar dolar olan Apple’ın hisseleri 205.04 seviyesine ulaştığında şirketin piyasa değeri de 1 trilyon doları bulmuş olacak. Bu da Apple hisseleri için yüzde 7.1 oranında bir artışa ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor. Aynı dönemde Amazon hisseleri ise yüzde 17.1 oranında değer kazandı. Şirketin piyasa değeri 894.6 milyar dolara ulaşırken, 1 trilyon dolara olan mesafe de yüzde 11.8 seviyesine geriledi.

Bazı analistler ağustos ayı itibarıyla Amazon’un 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşacağını ve Apple’ın da 1 hafta sonra trilyonerler kulübünde Amazon’a katılacağını belirtmişti. Amazon hisseleri hâlâ Apple’a kıyasla daha yüksek bir hızda değer kazanıyor. Ancak mevcut tablo çerçevesinde trilyonerler kulübünün kapısını açmak için Apple’ın daha avantajlı olduğunu belirten öngörüler öne çıkıyor.

Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Microsoft da Apple ve Amazon’u arkadan takip ediyor. Alphabet’in piyasa değeri hâli hazırda 835 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Microsoft ise hisselerinin değer kazanması sayesinde 1 trilyon dolarla arasındaki mesafeyi yüzde 22 seviyesine indirmiş durumda.

Apple ve Amazon geride kalan çeyreğe ait finans raporlarını yakında açıklayacak. Amazon 26 Temmuz, Apple ise 31 Temmuz itibarıyla finans raporlarını yayınlayacak. Yatırımcıların bu raporlara vereceği reaksiyonlar, iki şirket arasındaki yarışın galibin belirlenmesi konusunda önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER