Teknoloji

Apple Lightning’den USB-C’ye geçişi AirPods ve Mac aksesuarlarıyla başlatacak

apple usb-c

Apple, Bloomberg muhabiri Mark Gurman’ın haberine göre, önümüzdeki birkaç yıl içinde AirPods ve Mac aksesuarları genelinde USB-C şarjı kullanmaya hazırlanıyor. Lightning’den yapılması beklenen geçiş, Avrupa Birliği’nin 2024’ün sonlarında üye ülke pazarlarında piyasaya sürülecek yeni akıllı telefonlar, tabletler ve kulaklıklarda USB-C şarjını zorunlu hâle gelecek olmasıyla birlikte artık bir gereksinim hâline geliyor. Mevzuat henüz yasalaşmasa da, geçen hafta içinde Avrupa Parlamentosundan onay çıkmıştı.

Gurman, Apple’ın yakında yürürlüğe girecek olan kurallara uymak için 2024 yılına kadar yeni nesil AirPods, AirPods Pro ve AirPods’a USB-C getirebileceğine ve Magic Mouse, Magic Keyboard ve Magic Trackpad gibi Mac aksesuarlarının ise en erken gelecek yıl geçiş yapabileceğine inanıyor. Apple, gelecek yıl Mac serisini yeni bir iMac ve Mac Pro ile yenileyecek ve yeni Mac’lerin piyasaya sürülmesi genellikle aksesuar güncellemeleriyle aynı zamana denk geldiğinden Gurman, bu aksesuarların bir sonraki sürümlerinde USB-C’ye taşınacağından çok emin gibi görünüyor. Gazeteci, benzer şekilde Apple’ın AB mevzuatı yürürlüğe girmeden AirPods ürünlerinde de değişiklik yapacağına inanıyor.

Bu yılın başlarında Gurman’dan gelen bir başka haber, Apple’ın iPhone’larında USB-C şarjını test etmeye başladığını, ancak en erken 2023 yılına kadar bunların cihazlara gelmesini beklemememiz gerektiğini öne sürüyordu. Gurman, en son tarihli Power On bülteninde bu konuya olan inancını yineliyor ve Apple’ın bu yılın sonunda piyasaya sürmesi beklenen giriş seviyesi iPad’inin yanı sıra gelecek sonbaharda çıkmasını beklediğimiz iPhone 15’e bir USB-C şarj bağlantı noktası ekleyeceğini düşündüğünü bir kez daha ekliyor.

Aslında Apple’ın, 2025 sonbaharında çıkmasını beklediğimiz iPhone 17 modeline kadar Avrupa Birliği’nin yakında yürürlüğe girecek kurallarına uyum sağlaması gerekmiyor. Çünkü şirketlere, USB-C’ye geçiş için iki yıllık bir süre tanınıyor. Buna rağmen Gurman, Apple’ın geçişin en kolay olacağı cihazlarla birlikte uyumu başlatacağını düşünüyor.

Apple USB-C portunun kullanımına geçiş yapsa bile Gurman, bunun Apple cihazlarındaki varlığının kısa ömürlü olmasını bekliyor. Gurman Apple’ın, söz konusu mevzuat kablolu şarjı desteklemeyen cihazlar için geçerli olmadığından dolayı, bunun etrafından dolaşmak için, önümüzdeki birkaç yıl içinde iPhone ve iPad’e en sonunda endüktif şarjı, diğer bir deyişle kablosuz şarjı getireceğine inanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER