EğlenceManşetler

Apple TV+ ile Netflix, Amazon ve Hulu’ya meydan okuyor

Apple uzun süredir beklenen çevrimiçi video içerik platformunu sonunda duyurdu. Apple TV Plus adıyla resmiyet kazanan servis, şirketin yeniden tasarladığı TV uygulamasıyla birlikte gözler önüne çıktı. Cupertino merkezli şirket orijinal içeriklerini barındıran TV+ ile yeni bir yola girerken, bir yandan da TV uygulamasının yeni yüzüyle farklı abonelik servisleri için bir tür merkez işlevi görmeyi amaçlıyor.

Apple TV+‘ın duyurusunun yapıldığı video ise bir tür yıldızlar geçidi olarak tanımlanabilir. Ünlü yönetmen Steven Spielberg ve Apple’ın orijinal içeriklerine katkı sağlayacak diğer yıldız oyuncu ve yönetmenler videoda boy gösteriyor. Spielberg, Apple TV+ için 93 yıllık bir geçmişe sahip İnanılmaz Hikayeler’i yeniden canlandırıyor.

Apple’ın etkinliğinde sahneye çıkan oyuncular Reese Witherspoon, Jennifer Aniston ve Steve Carrell ise “The Morning Show” isimli diziyle Apple TV+’ta boy gösterecek. Apple’ın platformda sunacağı içerikler için 2019’da ayırdığı bütçenin 2 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Söz konusu meblağ büyük olsa da, Apple’ın rakipleri Netflix, Hulu ve Amazon’un da yüksek paralar harcadığını unutmamak gerekiyor. Önünde yakalaması gereken rakiplerin sayısının fazla olması da Apple’ın işini biraz daha zorlu hâle getiriyor.

Apple TV+’ın duyurusu için sahnede boy gösteren ünlü isimler Spielberg, Witherspoon, Aniston ve Carrell ile sınırlı kalmadı. Jason Momoa, Alfre Woodard, Kumail Nanjiani, JJ Abrams, Sara Bareilles gibi ünlü isimler de Apple TV+ için hazırladıkları içeriklerle ilgili bilgileri sahnede paylaştı. Çocukları da düşünen Apple, yeni platformunda çocuklara Susam Sokağı’nın sevilen karakterleriyle kodlama anlatacak. Etkinliğin sonunda sahneye çıkan Oprah Winfrey ise Apple’ın yeni servisinin en büyük kozu olarak öne çıkıyor.

Apple yeni platformunu anlatırken “en kaliteli orijinal içeriklerin adresi” şeklinde bir tanımlama kullanıyor. Ancak söz konusu kaliteli içeriklerin büyük kısmının hâlâ yapım aşamasında olduğunu belirtmekte fayda var.

Apple’ın Apple TV uygulamasını farklı video servisi abonelikleri için bir merkeze dönüştürmeye odaklandığı rahatlıkla söylenebilir. Yenilenen yazılım sayesinde kullanıcılar Apple’ın anlaşmalı olduğu video içerik servislerindeki popüler içerikleri kaçırmadan takip edebilecek. Aktif iOS cihaz sayısının ocak ayı itibarıyla 1.4 milyara ulaşması, Apple’ın yeni servisinin önündeki potansiyeli gösteriyor.

Apple yöneticisi Peter Stern, TV uygulamasının yeni yapısını şu sözlerle tanımlıyor: “Sadece istediğiniz kanallar için para ödeyeceğiniz, tüm kanallara tek bir uygulama ve tek bir şifre üzerinden erişebileceğiniz yeni bir televizyon deneyimi tasarladık. İstediğiniz şeyleri reklamsız olarak izleyeceksiniz. Programları indirip dilediğiniz yerde izleyebileceksiniz. İçeriklere en yüksek görüntü ve ses kalitesiyle ulaşacaksınız. Sevdiğiniz içerikleri izlemek için uygulamadan uygulamaya geçmenize gerek kalmayacak.”

Netflix’in eksikliği, Apple’ın yenilenen TV uygulamasında göze çarpan ilk noktalardan biri oluyor. Aynı zamanda Amazon Prime Video ve Hulu’nun orijinal içeriklerine de uygulama üzerinden erişmek mümkün olmayacak gibi görünüyor. Ancak bu servislerde yer alan programlar, Apple TV uygulamasında görülebilecek. Apple TV uygulaması üzerinden sattığı aboneliklerden de ayrıca pay alacak.

Apple TV Plus izleyicileri reklam görmeyecek. Aboneler içeriklere hem çevrimiçi hem de çevrimdışı erişebilecek. Apple’ın yeni platformu sonbahar itibarıyla 100’den fazla ülkede yayına başlayacak. Apple TV+’ın aylık abonelik ücreti ise şu an için bilinmiyor. Kullanıcılar platforma yenilenen Apple TV uygulaması üzerinden ulaşacak. Söz konusu uygulama Apple TV, iOS, Mac, Roku, Fire TV cihazların yanı sıra televizyonlarda da kullanıcılarla buluşacak. Yenilenen Apple TV uygulaması ise mayıs ayından itibaren cihazlarda boy gösterecek.

İLGİLİ HABERLER