Teknoloji

Apple, “tam ekran” görünümlü iPhone için adımlar atıyor

iphone 15 pro

Apple, akıllı telefon endüstrisinde yeni bir döneme adım atıyor. Güney Koreli tedarikçileri, iPhone’un gerçek bir “tüm ekran” görünümüne sahip olması için ekran-altı kamera (UDC) teknolojisi üzerinde çalışmalara başladı. Bu yenilik, iPhone’un ekranında kullanılmadığı zaman görünür bir delik oluşturmayan bir kamera modülü anlamına geliyor.

LG Innotek, bu yeni teknolojinin ön geliştirme aşamasına girmiş durumda. Ekran-altı kameranın, tipik bir ön kamera modülünden farklı olarak, görüntü sensörüne daha az ışık ilettiği biliniyor. Bu, ışığın önce ekran alanından geçmesi ve ardından kamera lensine ulaşması nedeniyle ortaya çıkan ışık kaybından kaynaklanıyor. Bu durum, görüntü kalitesi ve parlaklığında bir düşüşe neden olabiliyor.

Bu sorunu telafi etmek için LG Innotek, optik sapmaları azaltabilen ve optik modül çevresindeki ışık yoğunluk oranını artırarak kenar görüntü kalitesini iyileştirebilen özel bir “serbest form optik” çoklu lens sistemi geliştiriyor. LG Innotek, bu teknoloji için Aralık geçen yıl itibarıyla patentler yayınlamaya başlamış ve geliştirmenin başlamasıyla daha fazla patent bekleniyor.

LG Innotek’in bağlı kuruluşu LG Display de UPC (under-panel camera) geliştirmeye başlamış durumda. LG Display, 2023’e kadar UPC’nin ışık geçirgenliğini %20’ye, 2024’ten sonra ise %40’a çıkarmayı hedefliyor. Bu, Apple’ın beklentilerine daha yakın bir standart sunuyor. Apple’ın adı açıklanmayan bir tedarikçiden bir UPC örneği aldığı ancak performans açısından tatmin edici bulmadığı bildiriliyor.

Apple, mükemmelleştirilmiş under-screen kamera teknolojisini kullanmadan önce, 2025’te çıkacak iPhone 17 Pro’da under-panel Face ID teknolojisini benimsemesi bekleniyor. Bu modelin, ön kameralar için dairesel bir kesime sahip son premium model olması öngörülüyor. Apple’ın daha sonra 2027’deki “Pro” iPhone modellerinde UPC’yi kullanması bekleniyor. Bu gelişmeler, saygın analist Ross Young ve araştırma firması Display Supply Chain Consultants tarafından öngörülüyor. Bu yenilikler, Apple’ın akıllı telefon tasarımında yeni bir dönemi başlatmasının ve kullanıcı deneyimini daha da ileriye taşımasının işaretleri olarak görülüyor.

Video: iPhone 15 Pro İncelemesi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER