Ulaşım

Apple’ın sürücüsüz otomobil projesi gölgelerden çıkıyor

apple surucusuz otomobil

Apple sürücüsüz otomobil çalışmalarıyla ilgili olarak ilk günden bu yana ketum bir tavır içinde. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde otonom sürüş teknolojisini test eden şirket, rakiplerinin aksine kamuoyuyla bilgi paylaşmıyor. Ancak yayınlanan yeni bir rapor, bu durumu biraz olsun değiştirdi. Apple otonom sürüş çalışmalarıyla ilgili gönüllü güvenlik raporunu federal yetkililerle paylaştı. Şirketin söz konusu raporda da fazla detaya yer vermemesi gözden kaçmadı.

Sürücüsüz otomobil çalışmaları yapan rakip şirketlerin sunduğu raporların ortalama uzunluğu 39 sayfa olurken, Apple’ın raporu sadece 7 sayfa uzunluğunda. Cupertino merkezli şirket, söz konusu raporda sürücüsüz otomobillere olan ilgisini genel ifadelerle anlatıyor. Önemli detaylar konusunda sessiz kalan Apple, teknolojinin gelecekteki kullanım alanları konusunda bilgi vermiyor. Raporda fotoğraf ve çizimlerin bulunmaması da ayrıca göze çarpıyor.

Raporun kısalığında tüm suçun Apple’da olmadığını belirtmek gerekiyor. ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği Dairesi (NHTSA) söz konusu raporların yayınlanmasını gönüllülük esasına bağlamış durumda. Barack Obama döneminde sürücüsüz otomobil çalışmaları yapan şirketlerden gönüllü olarak güvenlik raporları yayınlamaları istenirken, Trump yönetimi döneminde kurallar daha da gevşetilmişti. Bu gevşemenin etkisini Apple’ın raporunda görmek mümkün oluyor.

Waymo, Ford ve GM gibi şirketler tarafından hazırlanan ilk raporlar da büyük ölçüde parlak pazarlama materyalleri gibi görünüyordu. Söz konusu raporlarda da filo büyüklüğü, katedilen mesafe ve kaç kez gerçek sürücünün kontrolü ele aldığı gibi bilgiler bulunmuyordu. Otonom sürüş teknolojisinin sertifikalandırılması için ulusal veya uluslararası bir kuruluşun bulunmaması da denetimi biraz daha zorlaştırıyor.

Apple’ın “Project Titan” ismiyle yürüttüğü otonom sürüş teknolojisi çalışmalarındaki hareketlilik ve değişim ilk günden bu yana devam ediyor. Şirket yola kendi otomobilini üretme hedefiyle çıksa da, bir süre sonra sadece yazılım geliştirilmesine karar verilmiş ve Volkswagen gibi otomotiv devleriyle donanım konusunda işbirliğine gidilmişti. Apple kısa süre önce sürücüsüz otomobil projesinde görev yapan 200 çalışanıyla da yollarını ayırmıştı.

Apple sürücüsüz otomobil teknolojisi çalışmalarında esas odak noktasının taşıtlardan ziyade otonom sistemlerin olduğunun altını da bir kez daha çiziyor. Raporda Apple’ın teknolojisini neredeyse 130 bin kilometre boyunca test ettiği belirtilirken, testler süresince sistemin toplamda 76 bin 585 defa devredışı kaldığı ve bunun 40 bin 198 adedinin manuel olarak gerçekleştirildiği ifade edildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER