Teknoloji

Apple Avrupa Birliği’nin Spotify’ın şikayeti nedeniyle kestiği cezaya itiraz etti

apple ve spotify

Apple, Spotify tarafından yapılan şikayetin ardından başlatılan soruşturmanın sonucunda geçtiğimiz mart ayında Avrupa Komisyonu’nun 1.84 milyar avroluk cezasıyla karşı karşıya kalmıştı. Cupertino merkezli şirket, bu parayı hemen ödemeyeceğinin sinyalini daha önce vermişti. Bloomberg’in haberine göre, Apple merkezi Lüksemburg’da bulunan Avrupa Birliği Genel Mahkemesi’ne itirazını sundu.

Spotify’ın şikayetinin temeli oldukça basitti. Apple uygulama yapımcılarından kullanıcıların servise abone oldukları ilk yıl için yüzde 30, takip eden yıllar içinse yüzde 15 komisyon alıyor. Spotify’a göre, bu oranlar Apple Music’e haksız bir avantaj sağlıyor. Zira Spotify bu oranlar nedeniyle maliyetleri karşılamak için fiyatlarını artırmak zorunda kalmıştı.

Apple, Avrupa Komisyonu’nun tüketicilerin App Store politikalarından zarar gördüğüne dair güvenilir kanıt sunmadığını öne sürüyor. Ancak rekabet hukukunun bu tarz argümanlar ekseninde işlemediğini belirtmekte fayda var.

Daha önce uygulamaların, kullanıcıların web sitesini ziyaret etmeleri halinde daha az para karşılığında abone olabileceklerini belirten reklam yapmasına bile izin verilmiyordu. O tarihten bu yana Avrupa Komisyonu, Apple’ı uygulama üreticilerinin alternatif ödeme yöntemlerinin reklamını yapmasına izin vermeye zorlayan kurallar koydu.

Apple ve Spotify arasında gerginlik devam ediyor

Avrupa Birliği’nin kararına rağmen, Apple ve Spotify arasında suların henüz durulmadığını belirtmek gerekiyor. İki şirket arasındaki kavga 8 yıldır devam ederken, Spotify son olarak Apple’ın Avrupa Birliği sınırları içinde uygulama güncellemesini engellediğini öne sürmüştü.

x

İLGİLİ HABERLER