Teknoloji

Apple şebeke olmayan yerde mesaj atmayı sağlayacak hizmeti rafa kaldırdı

apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, iPhone için geliştirmekte olduğu bir teknolojiyi rafa kaldırdı. Söz konusu teknoloji insanların diğer iPhone’lara, 900 MHz radyo frekans bandı üzerinden yazılı mesajlar göndermelerine izin veriyordu.

900 MHz frekans bandı yurt dışında kamu ve üretim endüstrileri tarafından kullanılıyor ve telefonların metin mesajları için bir telsiz gibi işlemesini sağlıyor. Türkiye’de ise hücresel ses iletişimi için kullanılmayı sürdürüyor.

Görünüşe göre, bu özellik Apple Watch’ta yer alan Walkie-Talkie işlevinden farklı çalışacaktır. Apple’ın akıllı saatlerinde yer alan özellik, Sesli FaceTime görüşmesini temel alıyor ve bas-konuş mantığında çalışmayı sağlıyor.

The Information sitesi, askıya alınmadan önce, Apple ve Intel’in bu teknoloji üzerinde birlikte çalıştığını söylüyor. Muhtemelen bu teknoloji gelecek iPhone’larda yer alan Intel yongalarına entegre edilecekti.

Apple’da bu projenin Project OGRS olarak adlandırıldığı belirtiliyor. Bu projede, bir yıl kadar önce kaydettirilen ve Türkçeleştirilmiş açılımı Otonom Radyo Servisi olan OGRS adlı servisi içeren patentlere atıflarda bulunuluyor. Patentler, rafa kaldırılmış bu servisin şebekeden bağımsız biçimde cihazdan cihaza kablosuz iletişim imkanı verebileceğini gösteriyordu. Söylentilere göre Intel, bu çalışmaları Project Shrek olarak adlandırıyordu.

Apple ve Intel arasında yaşananlar bu teknolojiyi etkiledi

The Information’ın haberinde bu projenin başındaki isim olan Rubén Caballero’nun yılın başlarında Apple’dan ayrıldığı belirtiliyor. Öte yandan birkaç ay önce sektörde büyük yankı uyandıran, Apple’ın Qualcomm ile uzlaşması da Apple’ın Intel modemlerinden Qualcomm modemlerine geçiş yapmasıyla neticelenmişti. Bu durum da söz konusu iletişim servisinin askıya alınmasına yol açmış olabilir.

Üstelik bu olayın etkisi o kadar fazla oldu ki, Intel akıllı telefon modem geliştirme işlerinden çıkma kararı aldı. Daha sonra da Apple, bu birimi 1 milyar dolar karşılığında satın aldı.

Telefona telsiz gibi çalışan bir servis yerleştirmek yeni bir fikir değil. Bas-konuş olarak adlandırılan hizmet, bundan on yılı aşkın zaman önce cep telefonlarında gördüğümüz, mobil operatörlerin de desteklediği ve ön plana çıkardığı bir hizmetti. Bunun yanı sıra bünyesinde gerçek telsiz içeren telefonlar da bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER