Teknoloji

Apple Samsung’la olan patent anlaşmazlığında çift puan kazandı

Apple ve Samsung arasındaki patent anlaşmazlığının sonu hiç gelmeyecekmiş gibi gözüküyor. Taraflar bir yandan ikinci dava safhasından önce uzlaşmak için görüşmeye hazırlanırken, bir yandan da olası bir anlaşmazlık durumunda mahkeme salonunda kullanabilecekleri kozlar için davanın hakimi Lucy Koh’un peşinden koşmayı sürdürüyor. Lucy Koh açıkladığı son kararlarda Samsung’un Apple’a ait patentlerden birini ihlal ettiği hükmüne varırken, diğerinde de Güney Koreli şirketin mahkemede Apple’a karşı kullanmayı planladığı patentlerden birini geçersiz saydı.

apple-samsung-mahkeme-250812

Samsung’un Galaxy Note, Galaxy Nexus ve eski cihazlarının bazılarında kullandığı klavyenin Apple’ın otomatik düzeltme patentini ihlal ettiği hükmüne varıldı. Samsung söz konusu patentin iOS ve Android’deki gibi sanal klavyeleri kapsamadığını ve kastedilenin fiziki klavyeler olduğunu iddia etse de, bu iddia Lucy Koh’u ikna etmek için yeterli olmadı. Samsung’un mahkeme salonundan zaferle ayrılması için bu patentin geçersiz olduğu argümanını kabul ettirmesi gerekecek. Apple’ın mahkemeden zaferle ayrılması ise Samsung için olduğu kadar Google için de problem anlamına geliyor. Bu durumda internet devinin diğer Android cihazların da benzer bir durumla karşılaşmaması için hukuki bir mesai harcaması gerekiyor.

Apple özet yargılama için mahkemeye sunduğu diğer patentlerden ise istediği sonucu alamadı. Hakim Koh Samsung’un telefon numarası ve e-posta adresi gibi şeyleri tanıma konusunda kullandığı sistemin mevcut bir patenti ihlal etmediğine karar verirken, Samsung’un Android Jelly Bean sürümünde bu patentin ihlal edilmediğine dair bir güvence sunamamış olması Güney Koreli şirket adına bu kararı kısmen de olsa gölgeledi. Cihazlar arasında senkronizasyon ve evrensel arama konusundaki patentlerde de Apple istediği neticeyi alamadı.

Lucy Koh’un Samsung tarafından mahkemeye sunulan patentlerden birini daha geçersiz kılmasıysa Güney Koreli şirketin duruşmalarda kullanabileceği patent sayısını dörde indirdi. Hakim Koh Apple’ın itirazını haklı buldu ve cihazlar arasında medya eş zamanlamaya yönelik patentin geçmiş işlere çok bağlı olduğu ve çok az sayıda güncelleme içerdiği gerekçesiyle patenti geçersiz kıldı. Önümüzdeki ay gerçekleşecek uzlaşma görüşmelerinin sonuçsuz kalması durumunda Apple ve Samsung mart ayında yine mahkeme salonunda karşı karşıya gelecek.

İlgili >> FOSS Patents

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER