Teknoloji

Apple Rusya’da iPhone kurulumunda Rus yapımı uygulamalar önermeye başladı

apple rusya iphone 12 mini

Rusya, bir süre önce ülkede satılan akıllı telefonlarda Rus yapımı uygulamaların bulunmasını zorunlu kılan yasayı onaylamıştı. Bu durum Android cephesi için bir sorun teşkil etmese de, iPhone’da bu yasanın nasıl uygulanacağı merak edilmişti. Apple, Rusya tarafından kabul edilen bu yasaya uyacağını da geçtiğimiz ay duyurmuştu.

Rusya’da yaşayan ve burada yeni bir iPhone satın alanlar, artık kurulum aşamasında Rusya’da hükümet tarafından onaylanan uygulamaların bulunduğu bir liste görüyor. Listede Mail.ru e-posta uygulaması, ödeme uygulaması MIR, sosyal ağlar VKontakte ve Odnoklassniki ile Kaspersky Lab antivirüs yazılımı bulunuyor.

Rusya’da yaşayan iPhone sahipleri, bu yeni kurulum aşamasını gösteren fotoğraf ve videoları sosyal medyada paylaşmaya başladı. Paylaşımlara bakıldığında listede Yandex’in internet tarayıcısı ve harita uygulamaları ile Rusya Federasyonu’nun resmi uygulamalarının da bulunduğu görülüyor. 9to5Mac sitesinin haberine göre, Apple bu sistemi sunucu üzerinden aktif hâle getirdi.

Kullanıcılara uygulama listesi gösterilse de, bu listeden herhangi bir uygulamanın yüklenmesi zorunlu değil. Ancak bu ekranı atlamak da mümkün olmuyor. Android’de ise Rus yapımı uygulamalar cihazla birlikte ön yüklü şekilde geliyor. Apple’dan yapılan açıklamada, sadece App Store talimatlarına uyan uygulamaların bir öneri olarak sunulabileceği belirtilmişti. Rusya’nın yasası, uygulamaların gözetleme amacıyla kullanılabileceği gerekçesiyle eleştirilmişti.

Apple, Rusya ile sorun yaşamamak adına bir tür ara formül ile yasaya uymayı kabul etmiş gibi görünüyor. Rusya daha önce katı kurallarına uymayan yabancı teknoloji şirketlerini cezalandırmıştı. Bu cezaların son kurbanı, Rusya’nın yavaşlatma uyguladığı Twitter olmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER