Teknoloji

Apple, PC emülatörlerini App Store’a kabul etmiyor

Apple, PC emülatörlerini App Store’a kabul etmiyor
Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle

Apple, geçtiğimiz aylarda retro oyun emülatörlerini App Store’a kabul etme konusunda önemli bir adım atmış olabilir, ancak bu ay iDOS 3 ve UTM SE gibi popüler PC emülatörlerini reddetmesi, teknoloji dünyasında yeni tartışmalara yol açtı. Apple, her iki uygulamanın da App Store İnceleme Kuralları’nın 4.7 maddesini ihlal ettiğini belirtti. Bu madde, yalnızca retro oyun konsolu emülatörlerine izin veriyor.

iDOS 3’ün geliştiricisi Chaoji Li, Apple’ın reddetme gerekçelerinden bazılarını The Verge‘e açıkladı. Apple’a göre, “Uygulama emülatör işlevselliği sağlıyor ancak belirli bir retro oyun konsolunu emüle etmiyor.” Apple, yalnızca retro oyun konsollarının emülatörlerine izin verildiğini belirtti. Li, zamanında yayımladığı bir blog yazısında, “Uyum sağlamak için hangi değişiklikleri yapmam gerektiğini sorduğumda bir cevap alamadım. Ayrıca, retro oyun konsolunun ne olduğunu sorduğumda da net bir yanıt vermediler.” demişti. Apple’ın cevabı yine belirsizdi ve “gördüğümüzde anlarız” şeklindeydi.

UTM SE de benzer bir kaderi paylaştı. UTM, X platformunda yaptığı bir paylaşımda, Apple’ın “PC’nin bir konsol olmadığını” belirttiğini açıkladı. Bu durum, UTM SE’nin retro Windows / DOS oyunlarını çalıştırabileceği gerçeğini göz ardı ediyordu. UTM ayrıca, uygulamanın üçüncü taraf uygulama mağazaları için onay almasının engellediğini belirtti. Apple, UTM SE’nin 2.5.2 yönergesini ihlal ettiğini iddia etti. Bu kural, uygulamaların kendi başına çalışmasını ve diğer uygulamaların özelliklerini değiştirecek kodları çalıştırmamasını gerektiriyor.

Apple, genellikle Just-in-Time (JIT) derlemeye izin vermemekte. Ancak UTM, UTM SE’nin JIT derleme içermediğini belirtti. Buna ek olarak, Apple, 4.7 yönergesinin yalnızca App Store uygulamaları için geçerli olduğunu ve UTM SE’nin bu kurala uygun olmadığını açıkladı. UTM, Apple’ın 2.5.2 yönergesi kapsamında noter tasdikini reddettiğini ve 4.7 yönergesinin yalnızca App Store uygulamaları için geçerli olduğunu belirtti.

Diğer App Store anlaşmazlıklarında olduğu gibi, geliştiriciler Apple’ın nedeni tam olarak belirsiz kararlarına boyun eğmek zorunda kalıyor. Li, bir e-postada, “Kısacası, iOS ekosistemindeki tek kural koyucu ve uygulayıcı olarak tutarlı olmaları gerekmiyor,” dedi. UTM, UTM SE’nin App Store’da yer alması için daha fazla çaba göstermeyeceğini belirtti ve uygulamanın “vasatın altında bir deneyim sunduğunu ve mücadeleye değmediğini” ifade etti.

Günün Öne Çıkan Fırsatları

İki üniteli Mercusys Wi-Fi 7 sistemi 1.485,72 TL indirimle 4.413,28 TL
İki üniteli Mercusys Wi-Fi 7 sistemi 1.485,72 TL indirimle 4.413,28 TL
Satın Al
Türkçe Q mekanik Aula F87 Pro 477 TL indirimle 2.519 TL
Türkçe Q mekanik Aula F87 Pro 477 TL indirimle 2.519 TL
Satın Al
Core Ultra 7’li ThinkBook 14, Premium ile 50.064,85 TL’ye geliyor
Core Ultra 7’li ThinkBook 14, Premium ile 50.064,85 TL’ye geliyor
Satın Al
Kablosuz SteelSeries Aerox 3 Ghost 250 TL indirimle 2.999 TL
Kablosuz SteelSeries Aerox 3 Ghost 250 TL indirimle 2.999 TL
Satın Al
Tümünü Gör Daralt
Tüm Fırsatları Gör

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.

Apple, antitröst incelemelerine yanıt olarak nisan ayında retro oyun emülatörlerine kapıyı aralamıştı. Ayrıca, Dijital Pazarlar Yasası’na uyum sağlamak amacıyla mart ayında AB’de üçüncü taraf uygulama mağazalarına destek vermeye başlamıştı. Ancak, bu son olaylar, Apple’ın emülatörlerle ilgili politikasının hâlâ tam olarak net olmadığını gösteriyor.

Teknoblog artık WhatsApp'taGünün en iyi teknoloji fırsatları ve kaçırmamanız gereken büyük haberler, telefonunuza gelsin.
Kanala Katıl