Manşetler

Apple yeni yerleşkesi Apple Park’a taşınmaya nisan ayında başlıyor

apple parkApple, inşaat süreci uzun süredir devam eden yeni genel merkez yerleşkesine taşınmaya nisan ayı itibarıyla başlayacağını açıkladı. Bugüne kadar genellikle “Campus 2” olarak anılan yerleşkenin resmi adı ise “Apple Park” olacak. 708 bin metrekarelik alan üzerine kurulan yeni yerleşkeye taşınma sürecinin altı ayda tamamlanması öngörülüyor. 12 bin çalışanın binaya taşınması sürecinde inşaat çalışmalarının devam edeceği belirtildi.

Apple’dan yapılan açıklamada, yeni yerleşkenin tasarımında şirketin kurucusu ve efsanevi CEO’su Steve Jobs’un vizyonunun önemli bir rolü olduğuna dikkat çekildi. Santa Clara Vadisi’ndeki asfalt ve betonla kaplı bir alanın yeşillendirildiğinin altını çizen şirket, 260 bin metrekarelik halka şeklindeki ana binanın dünyanın en büyük kavisli cam panellerine sahip olduğunu da vurguladı.

Apple, mevcut pek çok ürününe olduğu gibi yeni yerleşkesine ilham veren Steve Jobs’u unutmadığını yerleşkenin konferans binasına onun adını vererek gösteriyor. “Steve Jobs Theater” adını taşıyan konferans binası, aynı anda 1000 kişiyi ağırlayabilecek. 6.1 metre uzunluğunda ve 50 metre çapında dev bir cam silindirden oluşan bina, yerleşke içindeki en yüksek tepelerden birinde bulunuyor. Steve Jobs Theater, halka şeklindeki ana binaya ve ortadaki yeşil alana bakıyor.

Steve Jobs Theater

Apple’ın yeni yerleşkesine dair açıklamalarda bulunan Apple CEO’su Tim Cook, Steve Jobs’un vizyonundan bahsetmeyi ihmal etmedi. Cook, “Steve’in Apple vizyonu, bizimle geçirebildiği sürenin çok daha ötesine uzanıyordu. Apple Park’ın nesiller boyunca inovasyonun merkezi olmasını istemişti. Çalışma yerleri ve park alanları hem ekibimize ilham verecek hem de çevreye yararlı olacak şekilde tasarlandı. Dünyanın enerji verimliliği en yüksek binalarından birine sahibiz ve kampüs tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışacak.” şeklinde konuştu.

Jobs’un eşi Laurene Powell Jobs da Apple’ın yeni genel merkez yerleşkesine dair düşüncelerini paylaştı. Powell Jobs, “Steve, California’nın aydınlık ve geniş topraklarından heyecan duyuyor ve ilham alıyordu. Burası düşünceye dalmak için en sevdiği yerdi. Apple Park onun ruhunu son derece iyi yakalıyor. Steve zekice tasarlanmış bu aydınlık kampüste kendini çok iyi hissederdi. Apple çalışanlarının da iyi hissedeceklerine eminim.” ifadelerini kullandı.

Apple ve tasarım denince akla gelen ilk isim olan Apple Tasarım Ekibi Direktörü Jony Ive da yeni yerleşkeyle ilgili konuştu. Steve Jobs’tan bahsetmeyi ihmal etmeyen Ive’ın sözleri şu şekilde: “Steve enerjisinin çoğunu canlı ve yaratıcı ortamlar oluşturmaya ve bunları desteklemeye harcadı. Yeni yerleşkemizin tasarımına, geliştirilmesine ve inşasına ürünlerimizi de simgeleyen coşku ve tasarım ilkeleriyle yaklaştık. Olağanüstü derecede gelişmiş binaları göz alabildiğince uzanan park alanlarıyla çalışanların yaratıcı olmaları, işbirliği yapmaları ve birlikte çalışmaları için muhteşem bir açık ortam oluşturuyor. Uzun yıllardır başarılı mimarlık şirketi Foster + Partners ile yakından çalışma imkanına sahip olduğumuz için de son derece şanslıyız.”

Apple Park içinde Apple Store barındıran bir ziyaretçi merkezi de bulunacak

Apple Park bünyesinde yer alacak ziyaretçi merkezinde halka açık bir Apple Store ve kafe de bulunacak. Yerleşkede şirket çalışanlarının faydalanacağı 9290 metrekarelik bir spor salonu ile güvenlikli Ar-Ge tesisleri de yer alacak. Halkanın iç bölümündeki park alanında ise 3,2 kilometrelik koşu ve yürüyüş yolu, meyve bahçesi, çim alan ve gölet bulunacak. Bu alandan sadece Apple çalışanları faydalanacak.

Apple ile Foster + Partners’ın ortak tasarımı olan Apple Park içinde 9 bin adet kuraklığa karşı dayanıklı yerel ağaç bulunacak. Yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalışacak olan yerleşkenin çatısındaki 17 megawattlık güneş panelleriyse genel merkezi dünyanın en büyük güneş enerjisi sistemi haline getiriyor. Yerleşkede 9 ay boyunca ısıtma veya soğutma sistemlerinin çalışmasına gerek bırakmayacak bir doğal havalandırma sistemi bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER