Eğlence

Apple orijinal içerik için 1 milyar dolar harcayabilir

apple orijinal icerikApple orijinal içerik üretimi için para harcama konusunda elini korkak alıştırmıyor. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, şirket orijinal TV içeriklerinin yapımı ve satın alınması için önümüzdeki yıl 1 milyar dolar harcamayı planlıyor. Gazeteye konuşan kaynaklar, söz konusu yatırım sayesinde Apple’ın 10 yeni program hazırlayabileceğini belirtti. Apple’ın içerikleriyle HBO gibi kanalların yüksek kalite seviyesine ulaşmayı hedeflediği de konuşulanlar arasında yer alıyor.

Apple’ın gözünü diktiği pazarın şimdiden oldukça kalabalık olduğu rahatlıkla söylenebilir. Hem geleneksel yayıncılar hem de yeni medyanın bileşenleri, orijinal içerikler üretmek için büyük sözleşmeler yapıyor. Apple daha öncesinde iTunes üzerinden TV programlarını ve filmleri kiralamaya odaklanmıştı. Ancak abonelik servislerinin yükselişi, şirketin iş modelini sekteye uğrattı. Apple’ın film kiralama ve satış pazarında 2012’de yüzde 50 seviyesinde olan payı, yüzde 35 seviyesine geriledi.

1 milyar dolar oldukça büyük bir rakam olsa da, Apple’ın orijinal içerik üretimi konusunda söz sahibi olabilmesi için ucu ucuna yetebilir. HBO geçtiğimiz yıl orijinal içerikler için 2 milyar dolar harcamıştı. Amazon ise 2013’te kasasından orijinal içerikler için 1 milyar dolar çıkarmıştı. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Netflix 2017’de orijinal içerikler için 6 milyar dolar harcayacak.

Televizyon için içerik üretmek, oldukça pahalı bir iş haline geldi. Game of Thrones’un altıncı sezonundaki bir bölümün ortalama maliyetinin 10 milyon dolar olduğu söyleniyor. Komedi dizilerinin bir bölümünün 2 milyon dolara mal olduğu, dramalarda ise bu rakamın 5 milyon dolar seviyesine çıktığı belirtiliyor.

Apple orijinal içerik alanındaki ilk çalışmalarını gözler önüne çıkarttı

Apple, “Planet of the Apps” ve “Carpool Karaoke” ile orijinal içerik üretimi konusunda ilk adımlarını attı. Bu içerikler fazla ilgi görmese de, orijinal içerik üretimine 1 milyar dolar harcamak Apple adına makul bir karar gibi görünüyor. Netflix’in başarısında House of Cards gibi popüler orijinal içerikler önemli rol oynuyor. Eğer Apple bir “hit” çıkarmayı başarabilirse, çevrim içi yayın pazarında da söz sahibi olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER