Teknoloji

Apple İtalya’da 318 milyon avro vergi cezası ödeyecek

apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple italya

Apple İtalya’da aleyhinde başlatılan vergi sahtekarlığı soruşturmasında uzlaşma için 318 milyon avro ödemeyi kabul etti. İtalyan gazetesi La Republica’da yer alan habere göre, Cupertino merkezli şirket, 2008 ile 2013 arasında İtalya’da kazanç bildirimi yapmamakla suçlanıyor. Gazetenin haberinde, bu süre zarfında toplamda 880 milyon avro kurumlar vergisi ödemesi gereken Apple İtalya’nın sadece 30 milyon avro ödediği belirtiliyor.

Gerçekleştirilen incelemede, Apple’ın İtalya’daki satışlarını Avrupa’daki merkezinin bulunduğu İrlanda üzerinden bilançolarına işlediği sonucuna varıldı. İrlanda, yüzde 12.5 ile Avrupa Birliği sınırları içinde kurumlar vergisi oranının en düşük olduğu ülkelerden biri konumunda. İtalya’da ise bu oran yüzde 27.5’e çıkıyor. Bu farklılık, Amerikan şirketlerinin Avrupa Birliği’ndeki faaliyetlerinde tartışmalı vergi düzenlemelerine gitmelerinin temel nedenini oluşturuyor.

Cupertino merkezli şirketten henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmezken, Reuters’in haberinde şirket ve şirketin üç müdürü hakkında yasal sürecin devam edeceği, ancak iPhone üreticisinin ödeme yapmayı kabul etmesinin sürece olumlu bir etkide bulunacağı ifade edildi.

Apple, ana vatanı ABD’de de vergi kaçırma iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı. Charlie Rose’un sunduğu “60 Minutes” programına katılan şirketin CEO’su Tim Cook, söz konusu iddiaları reddetmiş ve yaşananların daha adil bir vergi sistemi oluşturma konusunda yetersiz kalan politikacıların suçu olduğunu dile getirmişti. Cook, şirketinin kazandığı her kuruşun vergisini ödediğinin altını da oldukça kalın bir şekilde çizmişti.

İLGİLİ HABERLER