Teknoloji

Apple eski iPhone’ları yavaşlattığı için dava edildi

ios 13

apple iphoneApple, pil ömrünü korumak adına yazılım güncellemeleriyle eski iPhone modellerini yavaşlattığını hafta içinde kabul etmişti. Bu itirafın ardından sert eleştirilere maruz kalan şirket, şimdi de bir davayla karşı karşıya. Apple iPhone modellerini bilinçli olarak yavaşlattığını Geekbench tarafından gerçekleştirilen bir analiz ve Reddit kullanıcıları tarafından yapılan çeşitli paylaşımların ardından kabul etmişti. Şirket, bunun iPhone kullanıcılarının güvenliği için ve onların yararına bir hareket olduğunu savunmuştu. Ancak durumun mahkemeye taşınması, Apple’ın sözlerinin tüm kullanıcılarını ikna edemediğini gösteriyor.

Apple’ın eski iPhone’ları yavaşlatmasının altında, şirketin açıklamasına göre, teknik sebepler yatıyor. Hâli hazırda akıllı telefonlarda kullanılan piller, bir süre sonra güç kaybetmeye başlıyor. Özellikle iki yıllık kullanımın ardından pildeki performans kaybı daha net gözlemlenebiliyor. Pilin performansının düşmesi, telefonun sunduğu genel deneyime de yansıyor. Cihaz, pil işlemcinin yükünü kaldıramadığı için aniden kapanabiliyor. Apple da bu tarz sorunların çözümünü pile düşen yükü azaltmakta bulmuşa benziyor.

Cupertino merkezli şirketin ortaya koyduğu teknik gerekçeler genel olarak makul görünüyor. Ancak bu durum, ortada bir iletişim hatası olmadığı anlamına gelmiyor. Daha önce iPhone 6, iPhone 6s ve iPhone SE modelleri için bu yöntemi uyguladığını açıklayan Apple, aynı işlemin yakında iPhone 7’de de gerçekleştirilmesinin planlandığını da duyurmuştu. Bu itiraf Apple adına bir dürüstlük göstergesi olsa da, şirket aynı zamanda kendi ayağına bir kurşun sıkmış oluyor.

Apple iPhone kullanıcılarını değişime zorlamakla suçlanıyor

Stefan Bogdanovich ve Dakota Speas isimli iPhone sahipleri, söz konusu uygulama nedeniyle Kaliforniya Merkez Bölge Mahkemesi’nde Apple aleyhine dava açtı. Dava dilekçesindeki suçlamalar ise Apple’ın itiraf ettiklerinden biraz daha fazlasını içeriyor. İkili, Apple’ın kullanıcılarını garanti dışı parça değişikliklerine zorlamak veya yeni bir iPhone almaya teşvik etmek, kısacası daha fazla kâr için bu yöntemi seçtiğini iddia etti. Apple iPhone kullanıcılarını kızdıran, üzen ve harekete geçiren bu itirafın ardından nasıl bir yol izleyecek merak ediliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER