Manşetler

Apple iOS’e AirDrop kablosuz dosya paylaşım özelliği eklemeyi planlıyor

Apple iOS 7’nin çeşitli versiyonlarını şu anda kendi çatısı altında test ediyor. Gelecek hafta tanıtılması ve hemen ardından kayıtlı yazılım geliştiricilere beta sürümlerinin sunulmasına başlanması beklenen iOS 7’de AirDrop özelliğinin de bulunacağı iddia ediliyor. 2011’de yayınlanan OS X Lion ile Mac bilgisayarlara gelen bu özellik iki bilgisayar arasında Wi-Fi aracılığıyla doğrudan dosya paylaşımı yapmaya izin veriyor.

apple-ios-airdrop-040613

Kaynakların belirttiğine göre AirDrop özelliği iOS’in standart paylaşım menüsüne eklenecek. AirDrop iki iOS cihazı arasında olduğu gibi bir iOS cihazı ve Mac arasında da çalışabilecek. Hiç şüphesiz, bu özellik sayesinde dosya transferi kolaylaşacak, örneğin bir fotoğraf veya doküman bir kişinin iPhone’undan diğer kişinin iPad’ine daha rahat ve kolay şekilde gönderilebilecek.

Apple aynı kişiye ait olan iki iOS cihazı arasında fotoğraf ve doküman paylaşımını kolaylaştırmak için iCloud altında eşzamanlama özelliğini sunmıştu. AirDrop özelliği de aynı kişiye ait iOS cihazlarının yanı sıra farklı iOS cihazlarına sahip olan kullanıcılar için de dosya ve fotoğraf transferini kolaylaştıracak.

Söz konusu özelliğin eklenmesi hâlinde iOS ve Android arasında bulunan bir farklılık daha kapanmış olacaktır. Android’de noktadan noktaya paylaşım imkanı sunuluyor, tabii ki farklı üreticiler bunu farklı yollarla gerçekleştirebiliyor. Örneğin Samsung’un cihazlarında Android’deki standard Beam özelliğinden farklı olarak S Beam adı verilen ve daha hızlı dosya transferine izin verdiği belirtilen bir paylaşım yöntemi yer alıyor. Apple’ın iOS’e eklemeyi düşündüğü AirDrop sayesinde iOS cihazları da Android cihazlarındakine benzer bir özelliği kazanmış olacak.

Aslında Apple geçtiğimiz yıl da  AirDrop özelliğine iOS’te yer vermeyi düşünmüş, ancak son anda bundan vazgeçmişti. Bu nedenle söz konusu işlevle ilgili olarak bu yıl çıkmış olan dedikodulara da biraz daha ihtiyatlı yaklaşmakta fayda var. Ne de olsa, Apple bu yıl da geçen yılkine benzer bir adım atabilir, bu özelliği son anda çıkarabilir.

Apple’ın iOS 7 ile birlikte kullanıcı arayüzünü kapsamlı şekilde değiştirmesi bekleniyor. Ayrıca Siri ve Haritalar’ın araç içi kullanımlarında da iyileştirici özellikler sunulacağı öne sürülüyor.

İlgili >> 9to5Mac

İLGİLİ HABERLER