Teknoloji

Apple’ın iOS 13.5 sürümünde çalışan yeni jailbreak aracı çıktı

iphone 12 face id

Unc0ver adlı bilgisayar korsanı grubu, iOS 13.5’in jailbreak edilmesini sağlayan aracın yeni bir versiyonunu yayınladı. Wired’ın haberinde grubun, jailbreak aracının iOS 11 ve daha yüksek sürümlerde çalıştığını söylediği belirtiliyor.

Söz konusu jailbreak aracı sıfır gün güvenlik açığının üstüne inşa edildi ve cihazın pil ömrünü olumsuz yönde etkilemiyor. Aynı zamanda Apple servislerinin kullanımını etkilemiyor, iOS’in güvenlik çerçevesine de zarar vermiyor.

Unc0ver’ın geliştirici ekip lideri Wired’a, jailbreak’in mevcut kurallara istisnalar eklediğini ve “yeni jailbreak dosyalarının ve dosya sisteminin kullanıcı verisi içermeyen bölümlerinin okunmasını sağladığını” söyledi. Jailbreak aracının kaynak kodu açık değil ve grup, iOS’teki hangi açığın kullanılarak bu aracın geliştirildiği hakkında herhangi bir bilgi vermiyor.

Jailbreak sayesinde cihazın işletim sistemi üzerinde kullanıcıya daha fazla kontrol veriliyor. Aynı zamanda özelleştirmeye imkan tanınıyor, Apple’ın normalde izin vermediği uygulamaların da yüklenmesi sağlanıyor. Ne var ki, cihazın güvenliğinden ödün veriliyor, saldırılara karşı biraz daha açık hâle geliyor.

iOS’in daha önceki versiyonlarında jailbreak nispeten daha sıradan bir olaydı. Ancak Apple’ın son yıllarda attığı adımlarla bunu yapmak daha zor hâle geldi. Bu nedenle jailbreak ile çalışan uygulamaları barındıran çeşitli kaynaklar kapanmak zorunda kaldı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER