Teknoloji

Apple’ın uzun yıllar öncesindeki ilk telefon konseptini görün – Video

apple walt

“Apple” ve “telefon” kelimeleri akla iPhone’u getiriyor. Ancak Apple’ın telefonlarla ilgili geçmişi çok uzun yıllar öncesine gidiyor. WALT adlı bir telefon konsepti 90’ların başında Apple’ın gündemindeydi, ancak bu ürün hiçbir zaman piyasaya çıkmadı. Sonny Dickson’ın yayınladığı bir video sayesinde bu cihazın nasıl çalıştığını görme fırsatı elde ediyoruz.

Videodaki telefonda adres defteri ve telefona iliştirilmiş ekran kalemiyle alınmış el yazısı notlar dikkat çekiyor. Günümüzde akıllı telefonlarda sıklıkla karşılaştığımız bazı özelliklerin izlerini yaklaşık 35 yıllık telefon konseptinde görmek mümkün oluyor.

WALT, Wizzy Active Lifestyle Telephone, yani Wizzy Aktif Yaşam Tarzı Telefonu teriminin kısaltmasına karşılık geliyor. Ne var ki, telefon aktif bir yaşamdan daha çok verimli bir iş yaşamını hedefliyor gibi görünüyor.

Apple bu telefonu 1983 yılında tasarlamış, ancak hiçbir zaman resmi tanıtımını gerçekleştirmemiş. Sadece birkaç prototip kalmış ve tahmin ediyoruz ki, elde kalan telefonlar da fazla kullanım alanı bulmamıştır. Video, telefonun açılışının ne kadar yavaş olduğunu açık şekilde gösteriyor.

Yukarıda da söylediğimiz gibi, WALT günümüzün bazı ürünlerinden izler de taşıyor. Örneğin kalemini Apple Pencil’ın atası sayabiliriz. Tablet kadar büyük dokunmatik ekranı da iPad Pro’lardaki kullanımın var olan ilk örneği olarak yorumlanabilir.

Hızla değişen dünyada WALT gibi cihazlar antika niteliğini taşıyor. Bunlar ya müzelerde sergileniyor, ya koleksiyonlarda saklanıyor, ya da çöplüğün dibini boyuluyor. Ancak günümüzün cihazlarında gördüğümüz bazı özelliklere ilham kaynağı olduklarını da kabul edip onlara saygı göstermek yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER