Teknoloji

Apple’ın gizemli araçlarının 3D sokak görünümü haritası hazırlama projesinin parçası olduğu iddia ediliyor

apple-harita-araba-040215-3

Apple’ın sahibi olduğu van tipindeki otomobiller ABD’nin çeşitli şehirlerinde görülmüş ve değişik bir kamera ekipmanına sahip araçların ne amaçla hareket ettiği merak konusu olmuştu.9to5Mac sitesi tarafından yayınlanan haber, bu merakı az da olsa giderecek cinsten. Habere göre, Apple söz konusu araçları Apple Haritalar uygulamasında yapacağı yenilikler için veri toplamada kullanıyor. Projeyle Apple’ın yüksek kaliteli haritalama verisine, mağaza önü fotoğraflarına ve üç boyutlu görüntülere kavuşması amaçlanıyor. Projenin Apple’ın sürücüsüz otomobil hazırlayacağına dair iddialarla ilgisinin olmadığı düşünülüyor.

Kendi haritalama verisini kaydetmesi projenin Apple adına en önemli unsuru konumunda. Halihazırda Haritalar uygulaması için başka şirketlerden veri alan Apple, bu verilerdeki hatalar nedeniyle ciddi krizler yaşayabiliyor. Apple’ın söz konusu araçlarla kendi haritalama verilerini kaydetmesi ve güncellemesi durumunda Google Haritalar ile arasındaki mesafeyi önemli ölçüde kapatabileceği belirtiliyor. Yine de, Apple’ın harita konusundaki rakiplerinin yıllardır bu sektörde boy gösterdiğini ve şirketin kaydettiği verilerin güvenilirliğinin henüz doğrulanmadığını unutmamamakta fayda var. Haberde Apple’ın 2017 itibarıyla kendi harita verilerini kullanmayı planladığı belirtilse de, tarihin öne çekilmesi de muhtemel gözüküyor.

Apple’ın topladığı mağaza fotoğraflarını, o mağazalarla ilgili bilgi verirken kullanması bekleniyor. Toplanan verilerin Google Sokak Görünümü’nün birebir kopyasının hazırlanmasında kullanılmayacağı, ancak şirketin mevcut üç boyutlu haritalarına sokak görünümü özelliğini ekleyebileceği de haberde yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER