Bilim

Apple Greenpeace’in “yeşil elektronik” sıralamasında geriliyor

Teknoblog.com – Apple’ın, Greenpeace Yeşil Elektronik sıralamasında puanı artsa da, sıralamada giderek aşağılara doğru iniyor. Çevre örgütünün yaptığı liste şirketlerin çevreye katkıda bulunan hamleleri değerlendirilerek oluşturuluyor.

Greenpeace ayrıca Apple’ın zararlı materyalleri ürettiği cihazlardan çıkarması ile ilgili planladığı zaman çizelgesine uyması gerektiğinin altını çiziyor. Apple elektronik atık kriterinde de kötü bir ortalama sergiliyor. Greenpeace atık poliçelerine uymayan elektronik şirketlerine karşı kampanya düzenliyor. Kampanya çerçevesinde toplanan raporlara göre dünyanın belirli yerlerindeki elektronik atık depolarında toplanan bu çöpler çocuklar tarafından yakılarak ufak metal çöpler toplanıyor. Ayrıca bu tür atıklar işçileri ve çevreyi zararlı maddelerin etkisinde bırakıyor, yer altı sularını da kirletiyor.

Ancak Apple’ın alkışlandığı taraflar da yok değil. Yine Greenpeace tarafından Energy Star 4.0 gereksinimlerini yerine getiren cihazlar için verilen en yüksek puanları Apple topluyor. Şirket geçtiğimiz günlerde yeni bir reklam kampanyası başlatarak yeni MacBook modellerinin çevre dostu oldukları temasını işliyor. MacBook’un alüminyum kasası ve cam ekranı tamamen yenilenebilir. Ayrıca bu modellerin tükettiği güç de akkor lambanın tükettiği gücün dörtte birinden bile az. Şirket ayrıca paket boyutlarını da küçülterek tek bir vasıtada daha çok ürün taşınmasına olanak sağlıyor.

Greenpeace Apple’a ayrı bir dikkat gösteriyor. Örgütün düzenlediği “Green my Apple” kampanyası ile şirketin çevre ile ilgili poliçelere uyması konusunda daha hassas olması konusunda baskı yapıyor. Apple da daha “yeşil” ürünler üretmek konusunda epeyce bir yol aldı, ancak bu çevre örgütünü bunlar konusunda ikna etmek biraz güç olabiliyor.

İLGİLİ HABERLER