Eğlence

Apple, Google ve Amazon korsan müzik satma suçlamasıyla dava edildi

apple music

Over the Rainbow başta olmak üzere pek çok klasik şarkının bestecisi olan Harold Arlen‘in mirasçıları; Apple, Amazon, Google, Microsoft ve Pandora‘yı Arlen’in popüler şarkılarının onaylanmamış kayıtlarını sattığı gerekçesiyle mahkemeye verdi. Forbes‘un haberine göre, dava dosyasında şirketler 6 binden fazla korsan kaydın bulunduğu büyük bir “korsan müzik operasyonu”nun parçası olmakla suçlanıyor.

Arlen’in en önemli bestesi olarak bilinen ve sözlerini E. Y. Harburg’un yazdığı “Over the Rainbow”, Oz Büyücüsü filminde kullanılmış ve 1939 yılında En İyi Orijinal Şarkı dalında Oscar ödülünü kazanmıştı. Bir Yıldız Doğuyor filminin 1954’te çekilen versiyonunun müziklerini de yapan Arlen, Ira Gershwin ve Johnny Mercer gibi şarkı yazarlarıyla da ortak çalışmalar yapmıştı. Ünlü besteci 1986 yılında hayata gözlerini yummuştu.

Dava dilekçesinde bahsi geçen onaylanmamış versiyonlardan bazılarını çevrimiçi müzik mağazalarında görmek mümkün oluyor. Örneğin, Ethel Ennis’in “Once Again…” isimli albümünün Apple Music’te iki kaydı bulunuyor. Bunlardan birinin kapağının RCA Victor logosunu çıkartmak için düzenlendiği gözden kaçmıyor.

Dava dosyasında çevrimiçi müzik mağazalarının ve müzik dinleme platformlarının bu eserleri izinsiz olduklarını bilerek sattıkları belirtiliyor. 148 sayfalık dava dilekçesinde Apple ve diğer teknoloji şirketlerine 216 suçlama yöneltiliyor. İddia edilen ihlâlin sonlandırılmasını isteyen Arlen ailesi, zararlarının karşılanmasını ve davanın masraflarının ödenmesini de talep ediyor.

İLGİLİ HABERLER