Teknoloji

Apple Fotoğraflar uygulamasının gelişiyle birlikte Aperture’ı Mac App Store’dan kaldırıyor

apple-aperture-120215

Hoşçakal Aperture! Apple resmi Aperture sayfasını güncelleyerek müşterilere popüler uygulamanın, OS X için yeni Fotoğraflar uygulamasının ilkbaharda yayınlanmasıyla birlikte Mac App Store’dan kaldırılacağı mesajını verdi. Aynı not uygulamanın Mac App Store’daki sayfasının açıklama bölümünde de yer alıyor.

Aperture Mac App Store’dan kaldırılınca kullanıcılar bu ürünü satın alamayacaklar. Diğer bir deyişle Aperture fiilen ölmüş olacak. Ancak bu uygulamayı daha önce satın aldıysanız, Mac App Store uygulamasının “Satın Alınanlar” sekmesi içinden yeniden indirmeniz mümkün olacak.

Aperture nedir?

Aperture Apple tarafından geliştirilen bir fotoğraf düzenleme uygulaması. İlk olarak 2005 yılında yayınlandı, 2011’den beri de Mac App Store’da bulunuyor. Profesyoneller için üretim sonrası düzenleme uygulaması olarak nitelendirilen bu uygulama, 13 yıldır OS X ile birlikte dağıtılan ve temel düzenleme araçları içeren iPhoto fotoğraf düzenleme uygulamasının daha gelişmiş ve profesyonellere hitap eden versiyonu olarak tüketicilere sunuluyordu.

Apple Aperture’ı neden yok ediyor?

Apple WWDC 2014’te Aperture ve iPhoto için yolun sonuna gelindiğinin işaretini vermiş, yeni bir yazılım geliştirdiğinin haberini vermişti. Ancak Aperture’ın Mac App Store’dan tamamen kaldırılacağını söylememişti.

Bu ayın başlarında OS X için Fotoğraflar uygulamasının ön izleme sürümü OS X 10.10.3 beta sürümüyle birlikte yayınlandı. Apple bu sırada Aperture’ın geliştirme çalışmalarını sonlandırmayı, bundan sonraki dönemde Fotoğraflar uygulamasına odaklanacağını açıkladı.

apple-aperture-mac-app-store-120215

Aperture’ın tabutuna çakılan son çivi de son gelişme oldu. Apple uygulamanın web sitesini ve Mac App Store sayfasını güncelleyerek Fotoğraflar uygulaması çıktıktan sonra Aperture’ın satın alınıp indirilemeyeceğini duyurdu.

Fotoğraflar nedir, Aperture’dan daha mı iyi?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Apple WWDC 2014’te kullanıcıların fotoğraf kütüphanelerini farklı cihazlarda yönetmelerine olanak sağlayacak yeni bir uygulama tasarladığını açıklamıştı. iPhoto ve Aperture’ın sonlandırılıp yerine Fotoğraflar adı verilen daha geniş kapsamlı ve ikisinin birleşimi bir uygulama çıkarılması da bu planın parçalarından bir tanesiydi.

apple-photos-050215

Mac için Fotoğraflar uygulaması iOS’teki Fotoğraflar uygulamasına benzer bir deneyim sunuyor, hemen hemen aynı düzenleme ve organize etme özelliklerini içeriyor. Aslında bu açıdan özellikle Aperture’a göre biraz daha indirgenmiş bir deneyim söz konusu olabilir. Neyse ki, piyasada Aperture’ın alternatifi olacak birçok üretim sonrası profesyonel fotoğraf düzenleme uygulaması bulunuyor.

Fotoğraflar uygulaması nasıl çalışıyor?

Fotoğraflar uygulamasının nasıl çalıştığı hakkındaki detaylara bu konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde yayınladığımız haberden ulaşabilirsiniz. Uygulama iCloud ile yoğun entegrasyon içinde, fotoğrafların esas versiyonlarını bulutta saklarken düşük çözünürlüklü ve dosya boyutlu versiyonlarını hızlı ve çevrim dışı erişim için bilgisayarda saklamanızı, böylelikle depolama alanından tasarruf etmenizi sağlıyor.

apple-photos-050215-2

Ayrıca iOS için Fotoğraflar uygulamasındaki gibi çeşitli düzenleme araçları ve filtreler mevcut. Görünüm açısından da iOS Fotoğraflar uygulamasının büyük ekranlara uyarlanmışı hissini fazlasıyla uyandırıyor.

Fotoğraflar uygulaması ne zaman çıkacak?

Her ne kadar geliştiriciler yeni Fotoğraflar uygulamasına erişmeye başlamış olsalar da, son kullanıcılar bu yeni fotoğraf uygulamasına kavuşmak için ilkbaharda yayınlanacak OS X 10.10.3 güncellemesini bekleyecek. Bununla birlikte şirket çok yakında Fotoğraflar uygulamasının çok yakında herkese açık beta sürümünü de yayınlayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER