Teknoloji

Apple iPhoto ve Aperture’un devamı olacak Fotoğraflar uygulamasının beta sürümünü yayınladı

apple-photos-050215

Apple, iPhoto ve Aperture yazılımlarının yerini alacak yepyeni Photos (Fotoğraflar) uygulamasına ait yeni detaylar paylaştı. Bu yeni uygulama Apple’ın kayıtlı geliştiricileri için dağıtıma sunduğu OS X 10.10.3 beta versiyonuyla birlikte yayınlandı.

Yeni Photos uygulaması genel olarak basit ve dağınık olmayan görünümüyle dikkat çekiyor. Tasarımda iOS Fotoğraflar uygulamasıyla birlikte iPhoto ve Aperture masaüstü yazılımlarından da izler bulunuyor.

iCloud Fotoğraf Arşivi ile yoğun bir entegrasyonu bulunan ve tamamen sıfırdan tasarlanan yeni Fotoğraflar uygulaması herhangi bir zamanda, herhangi bir yerden istediğiniz fotoğrafa erişmenize izin verecek şekilde geliştirildi.

Mac Depolama Alanını Optimize Et seçeneği tam çözünürlüklü fotoğrafların ve videoların iCloud üzerinde depolanırken bilgisayarda daha düşük çözünürlüklü versiyonların depolanmasını sağlıyor. iCloud kapsamında her kullanıcıya 5 GB’lık saklama alanı ücretsiz veriliyor, 1 TB’ye kadar da ücretli seçenekler bulunuyor.

Yosemite ve iOS 8 kullanıcıları yeni Fotoğraflar uygulamasının avantajlarından sonuna kadar yararlanacak. Yeni fotoğraf ve video dosyaları anında bütün platformlara dağıtılacak. Düzenlemeler de bütün cihazlardaki versiyonlara uygulanacak.

Fotoğraflar uygulamasının düzeni iOS’teki Fotoğraflar uygulamasını kullananlara çok da yabancı gelmeyecektir. Anlar, Koleksiyonlar ve Yıllar görünümleri organize etmeye yardımcı olurken, bir araç çubuğu üzerinden de fotoğraflar, albümler ve projelerin paylaşımı mümkün oluyor.

Fotoğraflar uygulamasına eklenenler arasında daha gelişmiş düzenleme araçları da bulunuyor. Tamamen yeniden düzenlenmiş bir araç çubuğu Aperture tarzındaki düzenleme araçlarını temiz ve güncellenmiş bir görünüm çerçevesinde kullanıcılara sunuyor. Düzenleme kontrolleri arasında Işık, Renk, Siyah & Beyaz, Seviyeler, Beyaz Dengesi, Tanım, Viyet ve Geri Al bulunuyor.

apple-photos-050215-2

Tanıdık gelen bir başka unsur da filtreler olacaktır. Mono, Tonlu, Kara Film, Soluk, Krom, Transfer gibi iOS Fotoğraflar uygulamasından alıştığımız filtreler Fotoğraflar uygulamasında da mevcut. Fotoğraf Paylaşım işlevi de iOS versiyonlarıyla daha eski masaüstü uygulamalarındaki gibi çalışıyor; Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda ve paylaşım genişletmelerini destekleyen diğer uyumlu sitelerde kolaylıkla paylaşmaya izin veriyor.

iPhoto ve Aperture’de olduğu gibi fotoğraf kitapları, fotoğraf baskıları, tebrik kartları oluşturma işlemleri Projeler arayüzü üzerinden gerçekleştiriliyor.

Genel olarak Fotoğraflar uygulaması iOS arayüzünden epey fazla unsur içeriyor. Ayrıca işlevsellik bakımından da iPhoto ve Aperture’da mevcut olanları yeniden düzenlenmiş ve davetkâr bir görünümde sunuyor. iCloud entegrasyonuna epey odaklanan uygulama karmaşık olmayan düzenleme imkanları ve kolay paylaşım araçlarıyla son kullanıcıları ve fotoğrafçılıkla ilgilenen amatörleri hedefliyor.

Fotoğraflar uygulaması şu an için kayıtlı Mac geliştiricilerine açık. Son kullanıcıların ilkbaharı beklemesi gerekiyor. Apple yeni Fotoğraflar masaüstü uygulamasını bahar aylarında yayınlaması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER