Teknoloji

Apple yeni Final Cut Pro güncellemesiyle RAW video düzenleme imkanını sunuyor

apple final cut proApple, ProRes RAW adını taşıyan yeni video kayıt codec’ini duyurdu. Cupertino merkezli şirketin bu hamlesi, yüksek kaliteli RAW formatını ana akıma taşıma konusunda önemli bir adım gibi görünüyor. Apple Final Cut Pro için hazırladığı son güncellemeyle söz konusu özelliği kullanıcılarına sunuyor.

Apple’dan yapılan açıklamaya göre, içerik oluşturucuları DJI’ın kameralı drone’larına ve Atomos’un video kayıt cihazlarına yapılacak güncellemeler sayesinde ProRes RAW’dan kısa süre içinde faydalanabilecek. ProRes RAW ile editörlerin kamera sensöründen RAW formatında görüntü alabileceğini ve düzenleyebileceğini belirten Apple, bunun HDR projeleri için ideal olduğuna dikkat çekiyor.

RAW video kaydı yeni bir şey değil. Ancak sadece bazı özel ve pahalı kameralar bunu yapabiliyor. RAW formatı özellikle gölgeli veya fazla aydınlık ortamlarda yapılan çekimlerde hayat kurtarıyor. Yönetmenlerin kötü ışıklı kareleri düzeltmesini mümkün kılan format, dinamik çözünürlüğü artırmayı ve ortaya dikkat çekici kareler çıkarmayı sağlıyor.

RAW video formatının temel problemi olarak ise hızlı depolamaya ve çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyması öne çıkıyor. Apple’dan yapılan açıklamada bu problemlerin azaltıldığı belirtilse de, şirketin sunduğu çözümlerin merkezinde Mac sahipleri yer alıyor. Cupertino merkezli şirketin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “macOS için optimize edilen performans sayesinde kurgucular MacBook Pro ve iMac üzerinde yüksek kalite 4K ProRes RAW videolarını oynatabilecek. ProRes 4444 dosyalarından daha küçük olan ProRes RAW dosyaları, editörlere mükemmel formatta arşivleme yaparken depolama alanından daha iyi yararlanma fırsatını veriyor.”

Apple Final Cut Pro X için hazırladığı son güncellemeyle altyazı oluşturma araçları da sunuyor. Şirket, bu sayede profesyonel sinemacıların, YouTube’a içerik oluşturanların ve öğrencilerin projelerine üçüncü taraf servislere ihtiyaç duymadan altyazı ekleyebileceğine dikkat çekiyor. Söz konusu güncelleme, 9 Nisan itibarıyla dağıtıma çıkacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER