Eğlence

Apple, Epic Games’e karşı tutumunu değiştirdi, geliştirici hesabını yeniden açtı

apple epic games

Apple, Epic Games’in geliştirici hesabını yasaklama kararını geri aldı. Bu geri dönüş, Avrupa Birliği yetkililerinin konuyu incelemeye başlamasının ardından gerçekleşti. Bu karar değişikliği, Epic Games’in kendi uygulama mağazasını Avrupa Birliği’ndeki iPhone ve iPad’lere getirmesine olanak tanıyacak. Ayrıca yayıncı, Fortnite‘ı bu cihazlara, Apple’ın uygulama içi satın almalar nedeniyle oyunu App Store’dan çıkardığı olayın üzerinden neredeyse dört yıl geçmesinden sonra, daha kolay bir şekilde geri getirebilecek.

Avrupa Birliği’nin müdahalesi ve Apple’ın tavrı

Bir Apple temsilcisi, Engadget‘a, “Epic ile yapılan görüşmeler sonucunda, DMA [Dijital Pazarlar Yasası] politikalarımız da dahil olmak üzere kurallara uymayı taahhüt ettiler.” diye açıklama yaptı. “Sonuç olarak, Epic Sweden AB, geliştirici anlaşmasını yeniden imzalamaya ve Apple Geliştirici Programına kabul edilmeye izin verildi.”

Epic ise, konuyla ilgili blog yazısında, Apple’ın kendilerine ve Avrupa Komisyonu’na geliştirici hesaplarını yeniden etkinleştireceklerini taahhüt ettiğini belirtti. Bu, Avrupa Komisyonu’nun Dijital Pazarlar Yasası’nı hızlı bir şekilde uygulamaya koyarak kapı bekçilerini sorumlu tutacağını geliştiricilere güçlü bir sinyal gönderiyor. “Avrupa’da iOS’a Fortnite’ı geri getirmek ve Epic Games Store’u başlatmak için planlandığı gibi ilerliyoruz. İleri!”

Apple, bu haftanın başlarında, Epic’in ilgili sözleşme anlaşmalarına uyma olasılığının düşük olduğunu iddia ederek, Epic’in geliştirici hesabını iptal etmişti. Şirketin avukatları Epic’i, “doğrulanabilir şekilde güvenilmez” olarak tanımlamıştı.

Bu ani tutum değişikliğinin, AB düzenleyicilerinin yasağı sorgulama planlarını içeren haberlerle doğrudan ilgisi bulunuyor diyebiliriz. Epic, kararın “DMA’nın ciddi bir ihlali” olduğunu iddia etmişti. Bu yasa, henüz yürürlüğe girmiş olmasına rağmen, Apple’ın AB’de iOS’ta üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermesini gerektiriyor. Ancak, Apple hala kendi uygulama pazarını iPhone’da isteyen şirketlerin kurallarına uymasını zorluyor.

Aynı hafta içinde AB, üçüncü taraf müzik akış uygulamalarını App Store’da baskıladığı için Apple’a ceza verdi. Bu, AB’nin Apple’a verdiği ilk ceza ve birliğin şimdiye kadar verdiği üçüncü en büyük mali cezaydı. Apple ise cezaya itiraz ediyor.

DMA’ya uymamanın getireceği, örneğin yıllık gelirlerinin %10’una kadar daha ağır cezalar ve AB’nin gerektiğinde gücünü kullanmaya hazır olduğunu göstermesinden sonra, Apple’ın Epic ile son çatışmasından geri adım atması pek de şaşırtıcı görünmüyor. Zaten Epic CEO’su Tim Sweeney de, Avrupa Komisyonu’nun hızlıca gerçekleştirdiği bir soruşturması sonrasında Apple’ın geri adım attığını söyledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER