Teknoloji

Apple Çin’de Haberler uygulamasını engelliyor

apple iphone
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone-6s-plus-on-inceleme-6

Apple, Çin’de Pekin yönetiminin onayını alacak şekilde sansürlenmiş haberler sunmak yerine, Haberler uygulamasını daha baştan engelledi ve bu ülkede satışa sunduğu iPhone’lara koymadı.

New York Times’a bir kaynak tarafından verilen bilgiye göre, şirket Çin’deki kullanıcıların, web’deki çeşitli kaynaklardan derlediği haberleri bir araya getiren iOS uygulaması Apple Haberler’e erişmesine izin vermiyor.

Çin, birçok şirket için zorlu bir pazar olma özelliğini taşıyor, bunda Pekin’deki yönetimin ülkede yaşayan kişilerin ulaşabileceği içerikler konusunda uyguladığı sıkı kontrolün büyük payı bulunuyor. Şirketlerin uygulamaları içinde sundukları içerikleri Çin yönetiminin taleplerine uygun şekilde düzenlemesi ve gerektiği takdirde sansürlemesi gerekiyor. Aksi takdirde Facebook ve Twitter gibi Çin’in büyük güvenlik duvarını aşamaması gibi bir durum ortaya çıkıyor. Çin’i yeni iPhone’ları için önemli ve büyük bir pazar olarak gören Apple da bu ülkede Apple Haberler’e erişimi daha baştan kısıtlamayı uygun görmüşe benziyor.

apple-haberler-cin-111015

Hong Kong’lu bir girişimci olan Larry Salibra bu engellemeyi hafta içinde Çin’e bir seyahat gerçekleştirdiği bir seyahat sırasında fark etmiş. Apple’ın uygulamayı telefonun bağlı olduğu mobil operatöre göre engellediği yargısına varmış. Çinli bir mobil operatörle bağlandığında uygulamanın kapandığını, konum servislerinin açık ya da kapalı olmamasının durumla bir ilgisi olmadığını da belirtmiş.

Aslında Apple Haberler şu an için sadece ABD’de çıkış yaptı. Ancak telefonlarını ABD’de etkinleştirmiş olanlar seyahatleri sırasında da Apple Haberler uygulamasına erişim sağlayabiliyor. Apple Haberler uygulaması ise Türkiye’de kullanılan iPhone’larda veya diğer iOS uygulamalarında henüz yüklü bulunmuyor. Ancak ilerleyen zamanlarda bu uygulamanın ülkemize de gelmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER