EğlenceTeknoloji

Apple cihazlarında Fortnite yeni sezona geçmeyecek, çapraz oyun desteği yok

Apple cihazlarında Fortnite yeni sezona geçmeyecek, çapraz oyun desteği yok

Epic, Apple ile uygulama içi ödeme işlemleri üzerine devam eden antitröst davasının ve diğer App Store anlaşmazlıklarının güncelleme yayınlamasını engellediğini söyleyerek, yaklaşan Fortnite sezonu olan Bölüm 2: Sezon 4’ü iOS veya macOS için yayınlamayacağını doğruladı. Bu, Fortnite‘ın bu ayın başlarında App Store’dan kaldırılmasından sonra beklenen bir gelişmeydi ve Epic, uygulamanın kaldırıldığı gün olabileceği konusunda uyarmıştı. Şirket, 27 Ağustos Perşembe günü, yani bugün yapılacak sezonun lansmanı öncesinde resmi açıklamayla durumu netleştirdi.

Epic, Apple ile yaşadığı durumla ilgili olarak hazırladığı Sık Sorulan Sorular bölümüne “Apple, Fortnite güncellemelerini ve App Store’daki yeni yüklemeleri engelliyor ve Apple cihazları için Fortnite geliştirme yeteneğimizi sona erdireceğini söyledi. Sonuç olarak, Fortnite‘ın yeni yayınlanan Bölüm 2 – Sezon 4 güncellemesi (v14.00) 27 Ağustos’ta iOS ve macOS2ta yayınlanmayacak.” şeklinde bir ifade ekledi. “Hâlâ Android’de Fortnite oynamak istiyorsanız, Fortnite.com/Android veya Samsung Galaxy Store’daki Android için Epic Games Uygulamasından Fortnite‘ın en son sürümüne erişebilirsiniz.”

Epic’in ilgilenmesi gereken durumlardan biri; Apple aleyhine açtığı davaya başkanlık eden hakimi, Apple’ın Fortnite‘ı App Store’dan uzak tutması ve Epic’in güncellemelerini yapamamasını engelleyen geçici bir yasaklama emri çıkarmaya ikna edip edemeyeceğiydi. Yargıç Yvonne Gonzalez Rogers, pazartesi akşamı yerel zamanla erken saatlerde yapılan bir duruşmanın ardından pazartesi günü geç saatlerde karar aldı ve Epic’e yasaklama emrini geçerli olmasına karar verdi, ancak yalnızca Apple’ın aynı zamanda ilgili geliştirici hesabını feshetme tehdidiyle hedeflediği Unreal Engine işi ile ilgili olarak bir istisna getirdi. Yani, Epic’in Unreal Engine ile ilgili olan geliştirici materyallerine ve erişimlerine dokunulmuyor.

Bu, Apple’ın Fortnite‘ı App Store’a geri yüklemesine gerek olmadığı anlamına geliyordu ve Epic, oyunun iOS veya macOS sürümlerinde güncelleme yayınlayamayacağı gerçeği etrafında bir plan yapmak zorunda kaldı. Apple, Epic’in, Fortnite‘ı iOS ve macOS’ta dağıtmaya ve güncellemeye devam etmek için kendi uygulama içi ödeme işleme sistemini uygulayan güncellemeyi basitçe geri alabileceğini söyledi.

Ancak Epic, dün yayınlanan “Neden savaşıyoruz” başlıklı yeni bir blog gönderisinde, Apple’ın teklifinin “Epic’in tekellerini korumak için Apple ile işbirliği yapmaya davet” olduğunu ve bu Epic’in “prensip olarak” olduğunu söyleyerek reddetti.

Fortnite iki ayrı oyuna bölünüyor

Fortnite‘ın gelecek sezonu bugün çıkıyor, ancak iOS veya macOS kullanıyorsanız, bu yeni sezonu oynayamayacaksınız. Ancak hepsi bu kadar değil: Epic, The Verge sitesine yaptığoı bilgilendirmede, iPhone, iPad ve Mac’teki oyuncuların Apple dışı platformlarla oyun oynamasını Fortnite çok oyunculu oyun modunu kaybedeceğini. Bu, Apple platformlarındaki oyuncuların Fortnite‘ın mevcut sürümünde takılıp kalacağı ve yalnızca birbirleriyle oynayabilecekleri anlamına geliyor.

Esasen, Apple ile olan yasal mücadele, kısa sürede Fortnite‘ı ikiye bölecek. PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC ve Android’de Fortnite oyuncuları, potansiyel olarak Marvel temalı yeni sezonla birlikte gelecek olan tüm yeni içeriğe erişebilecek. Yeni Fortnite sezonlarının çoğu, oyunun savaş bileti aboneliğinin bir parçası olarak harita güncellemeleri, yeni kozmetikler ve yeni oyun içi ödüller dahil olmak üzere önemli değişiklikler içeriyor. Bir Marvel hayranıysanız, özellikle ilginç olabilir. Ancak Apple cihazlarında oyuncular tüm bu yeni içeriği kaçıracak. Oyun temelde durağan olacak.

Yakın vadede, Apple cihazlarda Fortnite‘ın durumunu değiştirmeye yönelik herhangi bir karar Epic’in elinde bulunuyor. Epic, Fortnite‘ı iOS App Store’a geri getirmek istiyorsa, Apple stüdyonun sadece “App Store yönergelerine uyması” gerektiğini söylüyor, bu da muhtemelen doğrudan ödeme seçeneğini kaldırmak anlamına geliyor. Epic gerekli değişiklikleri yaparsa, Apple yaptığı açıklamada “Fortnite‘ı iOS’ta memnuniyetle karşılayacağız” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER