Bilim

Apple çevre dostu alüminyum geliştirilmesine yardım ediyor

apple cevreApple çevre dostu projeler ve girişimler konusunda oldukça aktif bir şirket. Tesislerinin enerji ihtiyacını tamamen yenilenebilir enerji kaynakları üzerinden karşılayan ve tedarikçilerini de bu konuda teşvik eden şirket, bu projelerine bir yenisini daha ekliyor. Apple sera gazı salınımı olmadan alüminyum üretilmesine yönelik bir projeye destek veriyor.

Apple iPhone, iPad ve MacBook gibi ürünlerinde yoğun olarak alüminyum kullanıyor. Yeni alüminyum üretim tekniğine verilen destekle şirketin karbon ayak izinin de azaltılması amaçlanıyor.

Apple’ın destek verdiği girişim Elysis adını taşıyor. Apple ve Kanada hükümetinden toplamda 144 milyon dolarlık bir destek alan şirketin kurucuları ise yeni üretim yöntemini geliştiren madencilik devleri Rio Tinto ve Alcoa. Elysis’in keşfettiği üretim yöntemi, madencilik sektöründe son 130 yıllık dönemde gerçekleştirilen en büyük inovasyon olarak değerlendiriliyor.

Alüminyumun metal çekirdeğinden ayrıştırılması sırasında elektrik iletimini sağlamak için yoğun miktarda karbon tüketiliyor. Bu süreçte de yoğun miktarda karbon gazı salınımı yapılıyor. Alüminyum üretimi sırasında gerçekleşen karbon salınımı, dünyadaki toplam karbon salınımının yüzde 1’lik kısmına tekabül ediyor.

Apple CEO’su Tim Cook, şirketinin destek verdiği yeni çevre girişimiyle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:”Apple olarak gezegenin yararına olan ve onu gelecek nesiller için koruyacak gelişmiş teknolojilerin kullanılmasını destekliyoruz. Oldukça iddialı olan bu yeni projenin destekçilerinden biri olmakla da gurur duyuyoruz. Günün birinde tüm ürünlerimizde karbon salınımı olmadan üretilmiş alüminyumları kullanmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Yeni üretim tekniği çevreyi korumasının yanı sıra maliyetleri de aşağıya çekecek. Operasyon maliyetlerinin yüzde 15 oranında azalması öngörülürken, üretimde de yüzde 15’lik bir artış kaydedilmesi bekleniyor.

Apple çevre dostu yeni teknolojiyle üretilen alüminyumun ürünlerde kullanımı için 2024’ü işaret etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER