Teknoloji

Tim Cook: Apple’ın çeşitlilik konusunda yapması gereken çok şey var

apple covid-19 satın alma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-logo-060614 (800 x 600)

Apple, kadınların ve azınlıkların işe alımı konusunda küçük gelişimlere işaret eden ikinci çeşitlilik raporunu yayınladı. Apple’ın genel görünümünde geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 1’lik değişim yaşandı ve şirketteki kadın çalışan oranı yüzde 31’e yükseldi. Buna ek olarak, şirketin ABD kadrosunda çalışan siyahi ve Asyalı sayısında da küçük artışlar kaydedildi. Siyahi çalışan oranı yüzde 8’e yükselirken, Asyalı çalışan oranı da yüzde 18’e çıktı. Kaydettikleri ilerlemeden gurur duyduklarını ve çeşitliliğe olan bağlılıklarının sarsılmaz olduğunu söyleyen Apple CEO’su Tim Cook, yapmaları gereken çok şeyin olduğunu bildiklerini dile getirdi.

Apple gibi büyük bir şirketin genel görünümünün bir yıl içinde sadece küçük bir oranda değişebileceğini tahmin etmek pek zor değil. Ancak Apple’ın işe alım oranlarındaki değişimin gelecek için umut verdiğini söylemek gerekiyor. Apple’ın küresel ölçekte işe aldığı kadın sayısı bir önceki yıla göre yüzde 65 oranında artmış durumda. ABD’de ise işe alınan siyahi ve Latin kökenlilerin oranı sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 66 yükseldi. Tim Cook, böylelikle düşük oranda temsil edilen grupların işe alımında da büyük bir hamle gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Bu oranların şirketin genel işe alım rakamlarındaki etkisi de oldukça gözle görülür. Küresel çapta Apple’ın geçtiğimiz yıl işe aldığı kişilerin yüzde 35’ini kadınlar oluşturuyor. ABD özeline bakıldığında ise Asyalıların yüzde 19, Latin kökenlilerin yüzde 13 ve siyahilerin yüzde 11’lik bir paya sahip olduğu görülüyor. Apple geçtiğimiz yıla ait rakamları paylaşmasa da, ortada bir büyüme olduğunu söylemek fazlasıyla mümkün gözüküyor.

Teknoloji şirketleri tarafından yayınlanan çeşitlilik raporları, Silikon Vadisi’ndeki cinsiyet ve etnik yapı dengesizliğini daha somut biçimde ortaya koyuyor. Şirketlerin önemli bir kısmının iki yıla ait verileri paylaşmış olması, hangi sorunların çözülmeye çalışıldığını daha net biçimde anlatıyor. Çeşitlilik sağlama konusunda oldukça ciddi adımlar atan Apple ve diğer teknoloji şirketlerinin daha somut sonuçlar almaları için ise biraz daha zaman gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER