ManşetlerTeknoloji

Apple Car 2028’de daha az “otonom” bir deneyimle yollarda olabilir

apple car apple carplay

Apple’ın otomotiv sektöründeki planlarından uzun süredir bir haber gelmiyor. Şirket şimdilik hedeflerini küçültmüş gibi görünse de, tamamen vazgeçmiş de değil. Bloomberg’den Mark Gurman, şirketin artık tamamen otonom bir otomobil yerine Tesla’nınkine benzer bir elektrikli araç yapmaya doğru ilerlediğini belirtiyor. Apple Car olarak anılan otomobilin en erken 2028’de yollarda olması bekleniyor. Daha önce çıkan haberlerde Cupertino merkezli şirketin hedef tarihi 2026 olarak paylaşılmıştı.

Apple’ın otomobilin otonom özelliklerini beşinci seviyeden (tam otomasyon) dördüncü seviyeye (bazı durumlarda tam otomasyon) çektiğine dair haberler daha önce gündeme gelmişti. Son iddiaya göre, şirket şimdi de 2+ (kısmi otomasyon) sistemine geçiş yaptı. Bu da şerit ortalama ve frenleme/hızlanma desteği gibi sınırlı otonom sürüş özelliklerinin sunulacağı ve sürücünün yola tam dikkat vermesinin gerekeceği anlamına geliyor.

Tesla’nın Autopilot sistemi de ikinci seviye olarak tanımlanıyor. 2+ seviye henüz resmi bir sınıflandırma olmasa da, bazı durumlarda ikinci seviyenin daha gelişmiş bir versiyonu olarak tanımlanıyor.

Apple Car bir zamanlar direksiyonu ve pedalları olmayan, sürücünün yerini almaya hazır bir uzaktan komuta merkezine sahip bir otomobil olarak tanımlanıyordu. Ancak otomobil artık Tesla’nınkilerin farklı bir versiyonuna dönüşmüş gibi görünüyor.

Bloomberg, Apple’ın projeyi küçültmesinin şirket içinde “önemli bir an” olarak görüldüğünü belirtiyor. Mark Gurman, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Ya şirket sonunda bu ürünü daha düşük beklentilerle sunabilir ya da üst düzey yöneticiler projenin varlığını ciddi şekilde yeniden değerlendirebilir.”

Apple’ın güncellenen strateji hakkında Avrupa’daki potansiyel üretim ortaklarıyla görüştüğü söyleniyor. Bloomberg’in haberine göre; şirket otomobili piyasaya çıkarmak için daha sağlam bir yol izlese de, bir noktada hâlâ dördüncü seviye otonom bir sistem sunmayı istiyor.

Gurman’ın haberinde Apple’ın strateji değişikliğine karar verilen toplantılara CEO Tim Cook’un da katıldığı ve bu toplantıların çılgınca geçtiği belirtiliyor. Apple Car projesinin liderliği 2021’de Doug Field’dan Kevin Lynch’e verilmişti. Yönetim kurulunun şirketin üst yönetimini otomobil planının gerçekleştirilmesi konusunda 2023 boyunca zorladığı söyleniyor.

Apple Car hakkındaki haberler 2010’lardan bu yana gündemde

Apple Car hakkındaki haberler 2010’ların ortalarından bu yana etrafta dolaşıyor. Şirketin bu proje için yüz milyonlarca dolar harcadığı söyleniyor. Gurman’a göre, Apple bu süreçte yürüyen aksam, otonom sürüş donanımı ve yazılımı, otomobil iç ve dış tasarımı ve diğer önemli bileşenleri de geliştirdi. Projenin şimdiye kadarki değişimi, gelecekte de benzer değişimlerin yaşanabileceğini gösteriyor.

B

A

A

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER