Teknoloji

Apple, Avrupa Birliği’nde Epic Games mağazasına yeşil ışık yaktı

epic games apple

Epic Games, 2023 yılı değerlendirmesi kapsamında, Apple’ın geliştirici hesabını yeniden etkinleştirdiğini ve bu sayede kullanıcıların Fortnite‘ı iPhone’larda tekrar indirebileceklerini duyurdu. Epic, ilk olarak ocak ayında oyun mağazasını ve Fortnite‘ı iOS’a getirme planlarını açıklamıştı, ancak Apple’ın geliştirici hesabı sağlayıp sağlamayacağı belirsizdi.

Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası değişimi getiriyor

2020 yılında, Epic’in iOS sürümünde kendi iç uygulama ödeme seçeneğini kullanmaya başlamasının ardından Apple, Epic’in geliştirici hesabını iptal etmiş ve bu durum Apple’ın rekabete aykırı davranışı olup olmadığı üzerine uzun bir hukuk mücadelesini tetiklemişti. Ancak mahkeme süreci sona ermesine rağmen ve ne Apple ne de Epic kesin bir zaferle ayrılmasına rağmen, Apple Epic’in geliştirici hesabını yeniden etkinleştirmeyi reddetmişti.

Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası (DMA) yürürlüğe girmesiyle birlikte durum değişti. Yeni kurallar, Apple’ı iOS ekosistemini AB’de üçüncü parti uygulama mağazalarına açmaya zorluyor. Epic Games, bu yıl içinde AB’de iOS mağazasını açmayı planladığını belirtiyor.

Epic Games’in CEO’su Tim Sweeney, Apple’ın Avrupa’da Epic Games Store ve Fortnite‘ı işletmek üzere Epic Games Sweden AB’ye geliştirici hesabı sağlayarak antitröst mücadelesinde iyi niyetli bir adım attığını belirtti.

Buna rağmen, Sweeney ve birçok geliştirici, Apple’ın yeni politikalarını eleştirmeye devam ediyor. Apple’ın, geliştiricilerin üçüncü parti mağazalarda uygulamalarını sunmaları ve alternatif ödeme seçeneklerini kullanmaları durumunda uyguladığı yeni ücret düzenlemesi, geliştiriciler için bu yolu daha az cazip hale getiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER