Teknoloji

Apple, Avrupa Birliği’nde Progressive Web uygulamalarını sonlandırıyor

apple avrupa birliği

Apple, Avrupa Birliği’ndeki iPhone kullanıcıları için progressive web uygulamalarının (PWA) desteğini resmi olarak sonlandıracağını duyurdu. iOS 17.4 beta sürümlerinde AB kullanıcıları için web uygulamaları işlevsiz hale gelmişti. Şirket, bunun bir hata değil, bilinçli bir karar olduğunu doğruladı.

Avrupa Birliği ve Apple arasında Dijital Pazarlar Yasası uyumu

Apple’ın geliştirici web sitesinde yapılan güncellemeye göre, Avrupa Birliği’ndeki kullanıcılar için ana ekran uygulamalarının kaldırılması, Dijital Pazarlar Yasası’na (DMA) uyum sağlamak için “tamamen yeni bir entegrasyon mimarisi” gerektirdiği ve bunun, Apple’a dayatılan diğer değişikliklerin üzerine inşa etmenin “pratik olmadığı” belirtiliyor. Bu değişikliklerden biri, Apple’ın üçüncü taraf tarayıcıların kendi motorlarını iOS’ta kullanmalarına izin vermesini gerektiriyor.

Apple, web uygulamalarının Safari tarafından kullanılan WebKit motoru üzerine “doğrudan” inşa edildiğini ve bu sayede iOS’taki yerel uygulamalar için güvenlik ve gizlilik modeli ile “uyumlu” olduğunu savunuyor. iOS 17.4 ile yapılacak değişiklikle, ana ekrana eklenen web siteleri artık bağımsız hizmetler olarak hareket etmek yerine, web tarayıcısında yeni bir sekme açan yer imleri olarak işlev görülecek. Bu özellik, Apple’ın geçen yıl web uygulamalarına eklediği, bildirim gönderme ve rozet gösterme gibi işlevleri kapsıyor.

Apple, Avrupa Birliği’nde alternatif tarayıcı motorlarının karışımına atıfta bulunarak, bunun bir güvenlik riski olduğunu iddia ediyor. “Kötü niyetli web uygulamaları, diğer web uygulamalarından veri okuyabilir ve izinlerini yeniden ele geçirerek kullanıcının kamerasına, mikrofonuna veya konumuna kullanıcının rızası olmadan erişebilir.” diye belirtiyor. Ayrıca, tarayıcıların kullanıcının bilgisi olmadan web uygulamaları yükleyebileceğini, Android telefonların yıllardır farklı tarayıcı türleri ile web uygulamaları sunduğunu söylüyor.

Apple, “Bu değişikliğin az sayıda kullanıcıyı etkileyeceğini bekliyoruz. Ancak, DMA’ya uyum sağlama çalışmalarının bir parçası olarak yapılan bu değişikliğin, Ana Ekran web uygulamalarının geliştiricileri ve kullanıcılarımız üzerindeki herhangi bir etkisinden dolayı üzgünüz.” diyor. Apple, ana ekran uygulamalarının desteğinin sonlandırılmasının bir diğer nedeni olarak “çok düşük kullanıcı benimsemesi”ni gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER