EğlenceTeknoloji

Apple yeni kurallarıyla App Store’da xCloud ve Stadia’ya kapı açacak

Apple yeni kurallarıyla App Store'da xCloud ve Stadia'ya kapı açacak
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, Google Stadia ve Microsoft xCloud gibi bulu tabanlı oyun uygulamalarının App Store’da yayınlanmasıyla ilgili önemli bir adım attı. Şirket bunların mağazada yer almasına imkan tanıyacak şekilde politikalarını yeniledi. Yine de, yenilenen politikaların oldukça sınırlı bir alan çizdiği görülüyor.

Yeni kurallar içinde yayınlanan oyunlara tam bir bölüm ayrılıyor ve bunların App Store ekosistemine nasıl uydurulacağı detaylandırılıyor. Servislerin App Store içinde oyunları listeleyen bir katalog uygulaması sunmasına ve Apple’ın ödeme sistemine erişmesine izin veriliyor. Ancak her bir oyun bağımsız inceleme sürecinden geçmek zorunda. Yeni eklenen kurallar aşağıdaki gibi sıralanıyor:

Akış oyunlarına, tüm yönergelere uydukları sürece izin verilir – örneğin, her oyun güncellemesi incelenmek üzere gönderilmeli, geliştiriciler arama için uygun meta verileri sağlamalıdır, oyunlar, özelliklerin veya işlevlerin kilidini açmak için uygulama içi satın alma işlemlerini kullanmalıdır. App Store dışındaki tüm kullanıcılara ulaşmak için her zaman açık İnternet ve web tarayıcısı uygulamaları vardır.

4.9.1 Her akış oyunu; bir App Store ürün sayfasına sahip olması, grafiklerde ve aramalarda görünmesi, kullanıcı derecelendirmeleri ve incelemelerinin olması, ScreenTime ve diğer ebeveyn denetimi uygulamalarıyla yönetilebilmesi ve kullanıcının cihazında görünür olması, vb. için App Store’a ayrı bir uygulama olarak gönderilmelidir.

4.9.2 Akışlı oyun hizmetleri, kullanıcıların hizmete kaydolmalarına ve App Store’daki oyunları bulmalarına yardımcı olmak için App Store’da bir katalog uygulaması sunabilir, ancak uygulamanın tüm yönergelere uyması gerekir; uygulama içi satın alma ile abonelik ve Apple ile Giriş Yap özelliğinin kullanımı da buna dahildir. Katalog uygulamasında yer alan tüm oyunlar, bağımsız bir App Store ürün sayfasına bağlanmalıdır.

Burada dikkat çekici olan nokta, Stadia ve xCloud üzerinden sunulan her oyunun App Store’a ayrı bir uygulama olarak sunulması gerektiği oluyor. xCloud’ın bir parçası olduğu Xbox Game Pass’in yüzlerce oyun barındırdığını dikkate alırsak, bunun epey zor bir işlem olduğunu söyleyebiliriz.

Microsoft, App Store’daki yeni kuralların açıklanmasının ardından The Verge sitesine gönderdiği açıklamada, “Bu, müşteriler için kötü bir deneyim olmaya devam ediyor. Oyuncular, tıpkı filmlerde veya şarkılarda olduğu gibi, tek bir uygulama içinde kendi seçtikleri katalogdan bir oyuna doğrudan atlamak istiyorlar ve buluttan tek tek oyunları oynamak için 100’den fazla uygulamayı indirmeye zorlanmıyorlar.”

Microsoft, bulut tabanlı oyun servislerindeki temel mantığın kullanıcıların her bir oyunu ayrı ayrı indirmek zorunda olmamalarının olduğunu dile getiriyor. Apple’ın App Store’a getirdiği yeni kurallara göre, bulut servisleri içinde sunulan her bir oyunun ayrı ayrı indirilmesi gerekiyor. Burada Apple Arcade’dekine benzer bir yaklaşım öngörülüyor.

Apple’ın getirdiği kurallar Microsoft’un hoşuna gitmese de, en azından Apple tarafında Microsoft ve Google ile bir orta noktada buluşma isteğinin olduğu görülüyor. Şimdi bulut tabanlı oyun servisi sunan iki şirketin atacağı adımları göreceğiz.

Kurallarda yapılan diğer değişiklikler arasında, ücretli web tabanlı araçların ücretsiz sürümleri olan uygulamaların Apple’ın satın alma sistemini kullanmasına gerek olmadığı, yani Apple’ın ücretlerini resmi olarak azaltabileceği hükmü bulunuyor. İlginçtir ki, yeni kurallar, birkaç ay önce epey tartışma yaratan ve Apple’ın App Store’da güncelleme çıkarmasına izin vermediği Hey e-posta uygulamasının orijinal sürümüne de izin veriyor.

İLGİLİ HABERLER