Teknoloji

Apple App Store uygulama arama sürecini iyileştiriyor

Apple, App Store arama algoritmalarında düzenlemeye gitti, böylelikle yanlış yazım, harf hataları veya yazılım adlarıyla ilgili karmaşıklıkların doğru uygulama veya oyunu bulma noktasındaki engelleri biraz daha azaltılmış oldu. TechCrunch’a göre güncellenmiş arama moturuna birkaç hafta önce geçildi. Bunun, kullanıcıları eksik veya yeri değiştirilmiş harflerle yanıltan uygulamaların etkisini de azaltacağı düşünülüyor.

itunes-app-store-240613

Örneğin “GroupMe” uygulaması için yapılan aramalar, eğer “Group Me” şeklinde bir arama yapılırsa farklı sonuçlar da içeriyordu. Bazı yazılımcılar da bu açığı kullanarak kendi uygulamalarına, kullanıcıları yanıltma yoluyla daha fazla müşteri çekmeye çalışıyordu.

Apple’ın perde arkasındaki algoritmalar üzerinde yaptığı çalışmalar devamlı şekilde gizlice yürütülüyor. Uygulamanın arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmasının indirme sayılarında önemli bir etken olduğunu farkeden uygulama geliştiricileri de bu değişiklikleri yakından takip ediyor.

Değişiklikler üçüncü taraf analizi yaygın yazım hatalarının sadece belirli bir ölçüde giderilebileceğini, her şeyin kusursuz hâle gelmeyeceğini öne sürüyor. Yanlış yazılmış kelimelerin ne kadar sonuç göstereceğine belli bir limit getiriliyor. SearchMan’in söylediğine göre bu sayı 2 bin 200 civarında. Sonuç olarak, bu tür aramalar daha öncekine göre seyrek sonuç gösterecek olsa da, kullanıcılar arama sonuçlarında epey aşağı doğru kaydırma yapmaya devam edecek gibi görünüyor.

Apple’ın uygulama mağazasının toplam indirme sayısı arttıkça yazılımcıların bu mağazadan ne kadar kazandığına da daha dikkatli bakılıyor. Ayrıca iPad ve iPhone sahiplerinin aradıkları uygulamaları kolay bulması giderek daha fazla üstüne eğinilen bir konu hâline geliyor.

2012 başlarında Apple, uygulama arama konularında uzman olmuş Chomp’u satın almıştı. Bunun nedeni olarak uygulama keşfetme sürecinin iyileştirilmesi gösterilmişti. Bu son yeniliklerde Chomp’un katkısı olduğu tahmin ediliyor, ancak bunun oranı tam olarak bilinmiyor.

İlgili >> TechCrunch

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER