Manşetler

Apple’ın App Store’u 2016’da gelirlerde McDonald’s gelirlerini geçti

apple app store

Apple bu ayın başlarında App Store ile ilgili bazı rakamlar paylaşmıştı. Bu rakamlar sayesinde uygulama ve oyun geliştirme pazarının yükselişini sürdürmeye devam ettiğini somut kanıtlarla görmüştük.

2017 boyunca Apple, geliştiricilere 26.5 milyar dolar tutarında ödeme yaptı. Bu, 2016’da yapılan 20.3 milyar dolarlık ödemenin epey üstüne çıkıldığı anlamına geliyor. Genele baktığımızda ise Apple’ın, App Store’un açıldığı Haziran 2008’den beri geliştiricilere 86 milyar dolardan fazla ödeme yaptığını görüyoruz. Apple’ın yaptığı yüzde 30’luk kesintiyi de hesaba kattığımızda, Apple’ın App Store’unun geride kalan dokuz buçuk yıllık dönem içinde 122.8 milyar dolar civarında bir satış yaptığını söyleyebiliriz.

Ortaya çıkan bu rakamlar oldukça etkileyici, ancak bir taraftan da App Store’un ne denli büyük bir ekonomi yarattığını göstermesi açısından da büyük önem taşıyor. Asymco’dan Horace Dediu ise, olaya biraz daha farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor, App Store’un Apple’ın mali tablosuna olan etkisini bazı kavramlarla değerlendiriyor.

Dediu, Apple’ın geliştiricilere dağıttığı paranın, McDonald’s tarafından 2016’da elde edilen gelirden daha fazla olduğunu söylüyor. Ayrıca App Store’un, tüm film endüstrisinden daha büyük bir iş alanı hâline geldiğine dikkat çekiyor.

Dediu’ya göre, geliştirici ödeme tarifesi yılda 25 milyar doların üstüne çıktı. Bu da McDonald’s Corporation’ın 2016’da elde ettiği gelirden daha yüksek.

2016 yılı boyunca iOS kullanıcıları uygulamalar için yılda 100 milyon dolar harcadı. Bu, 2012’deki Google’ın AdWords gelirleriyle aynı seviyede bulunuyor. App Store’daki harcama eğilimleri istikrarlı şekilde yükseliyor, 2011’in ortasından beri yılda 5 milyar dolar ekleniyor.

Apple’ın servisleri içinde uygulamalar, en büyük bileşeni oluşturuyor ve 2017’de bu bölümün gayri safi hasılatını 57 milyar dolara çıkardı.

Apple’ın kazandığı gelir ve geliştiricilere ödenenin ötesinde Dediu, Apple’ın mobil ekonomi üzerindeki etkisinin giderek daha da arttığını ve ortaya çıkardığı etkileyici rakamların da ötesine geçtiğini söylüyor. App Store’daki uygulamaların büyük çoğunluğu daha karmaşık servisler için birer arayüz niteliğini taşıyor. Netflix ve Amazon Prime Video’dan YouTube ve Instagram’a bu duruma dair birçok örnek verilebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER